De minutieus geënsceneerde foto’s van deze fotograaf doen denken aan filmscènes met de Amerikaanse suburbs als decor.

* 26 september 1962

Bekend van Twilight (2003).

Gregory Crewdson

Gregory Crewdson werd in 1962 geboren in Brooklyn, New York. Zijn vader was psychotherapeut en had een praktijk aan huis. Als kind stond Gregory vaak met zijn oor tegen de muur om de gesprekken tussen zijn vader en de patiënten op te vangen. Hij studeerde korte tijd psychologie, maar wendde zich al snel tot de fotografie. In de jaren tachtig studeerde Gregory fotografie aan Yale University. Wel bleef hij erg geïnteresseerd in mensen en in de menselijke perceptie.

Amerikaanse suburbs

In het bijzonder was Crewdson gefascineerd door de Amerikaanse suburbs: de ogenschijnlijk saaie buitenwijken met kaarsrechte wegen en identieke huizen, voorzien van keurige grasperkjes en witte hekjes. Die suburbs gebruikte hij vanaf het midden van de jaren tachtig als decor voor zijn foto’s. Hij begon met het maken van portretten van mensen in interieurs – vaak met een televisie in de buurt. Later legde hij meer de nadruk op de leegte en fotografeerde hij verlaten auto’s en stille interieurs met af en toe één verweesde persoon.

Hopper

Op een foto uit de serie Dream House (2002) kijkt een vader met een olielamp in zijn hand vanuit de duistere tuin de huiskamer binnen, waar zijn vrouw en dochter respectievelijk op de bank en op de grond liggen. Eigenlijk gebeurt er niets, en toch heb je het gevoel dat er ieder moment iets drastisch mis kan en zal gaan. Crewdson’s foto’s doen daarom heel sterk denken aan het werk van de Amerikaanse kunstenaar Edward Hopper. Ook hij creëerde op zijn schilderijen een desolate, verontrustende sfeer. Verder verwijst Crewdson in zijn werk ook wel naar Diane Arbus, Steven Spielberg en, natuurlijk, Alfred Hitchcock.

Filmsets

Op zijn foto’s legt Crewdson momenten vast die suggereren dat er zojuist van alles is gebeurd óf dreigt te gebeuren, maar wat wordt niet duidelijk. In de filmwereld wordt dat wel suspense genoemd. Leuk is dat Crewdson bij het maken van zijn foto’s ook echt als een regisseur werkt. Het bedenken en in scène zetten van de taferelen die hij fotografeert is een proces van weken, vaak maanden. Met een crew van meer dan honderd mensen bouwt hij vervolgens enorme sets in de buitenwijken, waar hij zich doorheen laat bewegen. Op zijn latere foto’s figureren zelfs echte acteurs zoals Julianne Moore en Philip Seymour Hoffman.

Deel dit artikel