Mario Testino, de meest gevraagde celebrity-fotograaf ter wereld, haalt in iedereen het mooiste naar boven.

* 30 oktober 1954

Bekend van zijn glamourportretten van celebrities.

Mario Testino

Mario Testino werd in 1954 geboren in Peru als zoon van een Italiaanse vader en een Ierse moeder. Als kind wilde hij priester worden, maar hij koos toch voor een studie economie aan de Universiteit van Lima. Met zijn flamboyante uiterlijk (hij droeg graag felgekleurde kleren met opzichtige prints) was hij niet erg populair onder zijn medestudenten, maar hij viel wél op. Begin jaren zeventig ontdekte Testino dat hij het leuk vond om foto’s te maken en vertrok naar Londen voor een studie fotografie.

Glitter en glamour

In Londen vond Testino onderdak in een voormalig ziekenhuis, dat dienst deed als slaapplaats voor zwerfjongeren. Van daaruit belde hij naar de redacties van de grote modetijdschriften, zoals Vogue en Harper’s Bazaar. Toen hij ineens werd ontdekt (naar het schijnt door Anna Wintour, hoofdredactrice van Vogue) groeide hij binnen de kortste keren uit tot ieders favoriet. Sterker: in de wereld van glitter en glamour ben je niemand wanneer je nooit voor Testino’s camera hebt gestaan. Dus fotografeerde hij Kate Moss, Madonna, Julia Roberts, Robbie Williams en Truman Capote, om maar wat te noemen.

Het ‘Mario-moment’

Wat is Testinos geheim? Zelf wijt de fotograaf zijn succes aan het ‘Mario-moment’: hij stelt zijn modellen op hun gemak, maakt ze aan het lachen, en haalt zo iets uit hen dat ze niet van plan waren te geven. Bovendien zien Testino's onderwerpen er op zijn foto’s altijd perféct uit. Met computerbewerkingen retoucheert hij zijn modellen net zo lang tot Penélope Cruz de mooiste billen heeft die je ooit hebt gezien en Nicole Kidmans ogen zo blauw zijn dat je simpelweg niet anders kunt dan erin verdrinken.

Willem-Alexander en Máxima

Naast modellen, actrices, zangeressen en schrijvers fotografeerde Mario Testino ook verschillende royalty’s. Het Britse koningshuis loopt met hem weg: hij maakte de verlovingsfoto’s van prins William en Kate Middleton, Queen Elizabeth poseerde voor zijn camera en hij maakte een van de laatste portretten van prinses Diana. Maar ook ons eigen koninklijk paar kon Testino niet weerstaan. In 2003 poseerden Willem-Alexander en Máxima (toen nog prins en prinses) voor de Amerikaanse glossy Vanity Fair.

Deel dit artikel