Uitvinder, kunstenaar, ingenieur, dichter, visionair en fysicus. Kortom: de Leonardo da Vinci van de twintigste eeuw.

* 5 februari 1940

Bekend van The Aeromodeller (Zeppelin), 1969, S.M.A.K.

Stroming: niet te classificeren

Henri van Herwegen

Panamarenko werd in 1940 geboren als Henri van Herwegen. Hij was de zoon van dokwerker en knutselaar Henricus en zijn vrouw Hortense. Zijn vader bouwde in de oorlog in gevangenschap mee aan onderzeeërs. Henri studeerde een paar jaar aan de kunstacademie in Antwerpen, maar hij was vooral geïnteresseerd in natuurwetenschappen en techniek. Toch werd hij kunstenaar en in 1967 koos hij voor de artiestennaam Panamarenko, de naam van een Russische generaal en een samentrekking van ‘Pan American Airlines and Company’. 

Vliegmachines 

Vóór 1967 maakte Panamarenko popart-achtige objecten en organiseerde hij happenings. In de jaren zeventig raakte hij meer en meer geobsedeerd door beweging en vooral door alles wat vliegt. Zo maakte hij zijn eerste assemblages of uitvindingen in de vorm van vliegmachines, duikboten, onderzeeërs en vliegende schotels. In 1972 nam Panamarenko deel aan de Dokumenta in Kassel. Tegenwoordig wordt hij beschouwd als een van de voornaamste levende Belgische kunstenaars.

The Aeromodeller

Het bekendste werk van Panamarenko is The Aeromodeller (1969), een 28-meter lange zeppelin gemaakt uit PVC-folie. Naar eigen zeggen maakte hij deze om permanent in de lucht te wonen, liefst samen met de Franse actrice Brigitte Bardot. Dat is er nooit van gekomen. Wel probeerde Panamarenko in 1971 een proefvlucht te maken met de zeppelin, maar deze mislukte. Volgens de kunstenaar was dat niet zo erg. Bij al zijn werken gaat het toch meer om het idee van vliegen, niet of het uiteindelijk ook lukt.

Helikopter op het dak

Panamarenko maakte het grootste deel van zijn vliegtuigen en machines in zijn atelier annex geboortehuis in Antwerpen. In 2002, na het overlijden van zijn moeder, schonk de kunstenaar dit huis als een soort totaalkunstwerk aan het Antwerpse Museum voor Moderne Kunst (M HKA). Sinds 2013 is het toegankelijk voor publiek én voor helikopters: naar de wens van Panamarenko werd op het dak een klein landingsplatform gebouwd.

Deel dit artikel