Dit weekend is in Rijksmuseum Twenthe en Museum de Fundatie in Zwolle in samenwerking met Tate Britain de nu al bejubelde dubbeltentoonstelling 'Gevaar & Schoonheid - Turner en de traditie van het sublieme' over kunstschilder William Turner geopend. 24 september is er in Rijksmuseum Twente een speciaal programma rondom deze tentoonstelling voor AVROTROS leden, mis het niet!

'Sublieme' natuur

De romantische Engelse schilder Joseph Mallord William Turner (1775 – 1851) staat vooral bekend om zijn emotievolle landschappen, welke zeer vernieuwend waren in zijn tijd. In de 19e eeuw was het gebruikelijk om de natuur zo waarheidsgetrouw mogelijk te schilderen. Turner was één van de eerste die ook plaats gaf aan de emotie die de schoonheid en het gevaar van de natuur kan opwekken: het sublieme in de kunst. In zijn werk neemt de verstrengeling van het gevaar en de schoonheid van de vier elementen –Aarde, Lucht, Water en Vuur- dan ook een prominente rol in.

Gevaar & Schoonheid

In de dubbeltentoonstelling 'Gevaar & Schoonheid' zijn bij hoge uitzondering 50 schilderijen en aquarellen van Turner in Nederland te zien. Meestal is het voor kleine musea te duur en te ingewikkeld een tentoonstelling als deze te organiseren. Er is daarom voor gekozen om de schilderijen van Turner te combineren met werk van voorlopers, tijdgenoten en hedendaagse geestverwanten van Turner. Dit zorgt voor een zeer gevarieerde tentoonstelling waarin duidelijk te zien is waar de inspiratie van Turner vandaan kwam en wie hij met zijn werk geïnspireerd heeft. De Fundatie in Zwolle toont werk rondom de elementen 'water en vuur', het Rijkmuseum Twente presenteert werk rond 'aarde en lucht'.

AVROTROS leden actie

Donderdag 24 september is er in het Rijksmuseum Twente een speciaal programma rondom deze Turner tentoonstelling voor AVROTROS leden. Deze dag zal onder andere een lezing worden gegeven door Quirine van der Meer Mohr, Turnerdeskundige en curator van de tentoonstelling.

Bestel nu kaarten voor deze dag

Gevaar & Schoonheid- Turner en de traditie van het sublieme

is t/m 3 januari 2016 te zien in Rijksmuseum Twente in Enschede en Museum de Fundatie in Zwolle.

Deel dit artikel