Waar in 2013 het schilderij ‘Three Studies of Lucian Freud’ van Francis Bacon nog het duurste schilderij ooit was (142 miljoen dollar), breekt een schilderij van Pablo Picasso nu alle records. Voor maar liefst 179 miljoen dollar werd ‘Les Femmes d’Alger’ afgelopen maandag verkocht.

Het schilderij

Het olieverfschilderij werd geschilderd in 1955 en is een hommage aan de schilder Henri Matisse. Het doek maakt deel uit van een serie van vijftien schilderijen over de negentiende-eeuwse schilder Eugène Delacroix. Op het schilderij worden naakte prostituees afgebeeld.

11,5 minuut

Binnen slechts 11,5 minuut was het schilderij verkocht aan een anonieme bieder aan de telefoon. Veilinghuis Christie’s in New York had verwacht dat het doek 140 miljoen dollar op zou brengen, maar met 179 miljoen dollar breekt het schilderij alle records. De werken van Picasso zijn zeer gewild en worden maar zelden geveild voor particulieren.

Sculptuur

Op dezelfde veiling werd ook een bronzen beeld van Alberto Giacometti verkocht. De sculptuur ‘L'Homme au Doigt’ ging onder de hamer voor 141 miljoen dollar. Nooit eerder werd er zoveel betaald voor een sculptuur.

Deel dit artikel