Op dit moment speelt De Nationale Opera in hun theater in Amsterdam de fantasierijke opera 'Die Zauberflöte' van Mozart. De voorstelling wordt geregisseerd door Simon McBurney en de muziek wordt verzorgd door het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest. Deze voorstellingen volgen op het enorme succes van 'Die Zauberflöte' in 2012, eveneens door De Nationale Opera onder regie van McBurney.

Die Zauberflöte

De opera van Mozart gaat over de bevrijding van Pamina uit de handen van Sarastro, die haar ontvoerd heeft. De bevrijding slaat om in de loutering van prins Tamino. De prins volbrengt de taak die de Koningin van de Nacht, Pamina’s moeder, hem heeft opgelegd. Maar de wens van de Koningin om de macht terug te winnen gaat niet in vervulling. Favoriet van het publiek is vaak de vogelvanger Papageno, een grappig figuur die tevens diepgang toont. Een andere belangrijke rol is toegewezen aan de jonge mensen; zij willen de oude regels achter zich laten, zodat een nieuw tijdperk kan beginnen. De opera is een 'Singspiel', verdeeld in twee bedrijven. Mozart schreef de opera naar een libretto van Emanuel Shikaneder. De première was in 1791 in Wenen, en in 1792 werd het voor het eerst in Amsterdam opgevoerd (De Tooverfluyt). Het werk wordt ook wel eens beschouwd als de eerste musical in de muziekgeschiedenis, vanwege de verschillende thema's en de afwisseling van scenes en affecten.

De Nationale Opera

De Nationale Opera is een Nederlands operagezelschap. Samen met Het Nationale Ballet delen ze het theater National Opera & Ballet (voorheen Het Muziektheater) in Amsterdam. In totaal werken er zo'n honderd mensen bij De Nationale Opera: van het koor (bestaande uit ongeveer 60 leden) en de zangers tot ontwerpers van de kostuums, pruiken en rekwisieten. Ze produceren zo'n elf producties per jaar. Sinds het seizoen 2011-2012 is Marc Albrecht de chef-dirigent van De Nationale Opera. 'Die Zauberflöte' wordt geregisseerd door Simon McBurney. Hij is bekend om zijn theatertrucs, waarmee hij het publiek meevoert in de magie van het geheel. De muziek wordt verzorgd door het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest, de vaste orkestpartner van De Nationale Opera. Op de DVD zingen o.a. Maximilian Schmitt, Christina Landshamer, Thomas Oliemand en Nina Lejderman.

Prijsvraag (verlopen)

We verloten vijf exemplaren van de DVD onder de inzenders van het juiste antwoord op de volgende vraag: Het verhaal van 'Die Zauberflöte' is geïnspireerd op een sprookje van August Jacob Liebeskind. Om welk sprookje gaat het? Het antwoord is: Lulu oder Die Zauberflöte.

De winnaars zijn: mevr. Kruse uit Amsterdam, mevr. Potstra uit Emmen, dhr. Swier uit Rotterdam, mevr. van den Broek uit Etten-Leur en mevr. Vanwinge uit Donk (België). Van harte gefeliciteerd!

DVD-info

Die Zauberflöte (The Magic Flute/La Flûte enchantée) - Wolfgang Amadeus Mozart

De Nationale Opera o.l.v. Simon McBurney (met o.a. Maximilian Schmitt, Christina Landshamer, Thomas Oliemand en Nina Lejderman)

Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest o.l.v. Marc Albrecht

Bloed, Zweet en Aria's

Dit najaar wordt op AVROTROS de nieuwe serie 'Bloed, zweet en aria's - De mensen van de Nationale Opera' uitgezonden. In de realityserie Bloed, zweet en aria's – De mensen van De Nationale Opera wisselen stress, hartstocht en geluksmomenten elkaar af. Zowel op het podium als achter de schermen, maar ook thuis. Zo geeft de serie, die uitgezonden wordt in de herfst van 2015, de kijker een exclusieve blik in de wereld van De Nationale Opera. Lees meer informatie over het programma.

Bekijk de trailer van 'Die Zauberflöte' door De Nationale Opera:

 

Deel dit artikel