Het Orchestre national d'Ile-de-France o.l.v. Michel Legrand speelt de symfonische theaterversie van Jacques Demy's film Les Parapluies de Cherbourg (1964).

Les Paraluies de Cherbourg

De Franse film Les Paraluies de Cherbourg, uit 1964, is een iconische muziekfilm. De muziek werd geschreven door Michel Legrand. De film won op het Filmfestival van Cannes de Gouden Palm. Het verhaal gaat over Geneviève Emery, die samen met haar moeder in de Franse havenstad Cherbourg woont. Ze verkoopt paraplu's. Ze is verliefd op de automonteur Guy Foucher en wil met hem trouwen, maar haar moeder is er op tegen; ze is te jong. Guy vertrekt naar het leger en ook al blijkt Geneviève zwanger te zijn van Guy, ze moet van haar moeder trouwen met de rijke juwelenhandelaar Roland Cassard. Geneviève zwicht voor haar moeders druk, en als Guy terugkomt uit het leger lijkt hij aan lagerwal te raken. Hij krabbelt weer op - tot hij jaren later Geneviève weer tegenkomt.

De theatervariant van Demy's iconische film is magisch: Michel Legrand dirigeert het 75-koppige orkest door zijn eigen muziek heen. Er werden al eerder theatervoorstellingen van de film gespeeld, in 1979 en 2011, maar dit is de eerste variant met een volledig symfonieorkest als begeleiding. De voorstelling op de dvd is de wereldpremière, opgenomen in 2014 in het Theatre du Châtelet in Parijs. De twee hoofdrolspelers van het verhaal worden vertolkt door Natalie Dessay (Madame Emery) en Laurent Naouri (Roland Cassard), twee gelauwerde operazangers. De Franse krant Le Figaro noemde de voorstelling 'een wonderlijke avond vol nostalgie'.

Jacques Demy

Acteur, scenarioschrijver en regisseur Jacques Demy kreeg grote internationale bekendheid met zijn film Les Parapluies de Cherbourg. De film won een hele reeks prijzen en werd eveneens genomineerd voor vijf Oscars. Een van de bekendste onderdelen van de film is Michel Legrands soundtrack, die los van de film een enorme hit werd. Opvallend aan de film is dat er geen enkel gesproken dialoog in zit: alle tekst wordt gezongen. Dat was opmerkelijk voor de jaren '60: musical was een typisch Hollywoodgenre, terwijl in Frankrijk de Nouvelle Vague in beweging kwam. Toch wist het Franse publiek de film te waarderen.

Prijsvraag (verlopen)

We verloten vijf exemplaren van de Blu-ray Les Parapluies de Cherbourg onder de inzenders met het juiste antwoord op de volgende vraag: Welke Franse actrice speelde de rol van Geneviève Emery in de oorspronkelijke film Les Parapluies de Cherbourg? Het antwoord is: Catherine Deneuve.

De winnaars zijn: dhr. Vink uit Rotterdam, dhr. Frijters uit Etten-Leur, mevr. Vosman uit Hilversum, dhr. Oostland uit Groningen en mevr. Caenen uit Maastricht. Van harte gefeliciteerd!

Cd-informatie

Les Parapluies de Cherbourg

Orchestre national d'Ile-de-France o.l.v. Michel Legrand

Denis Leloup [trombone], François Laizeau [slagwerk], Claude Egea [trompet], Pierre Boussaguet [contrabas] en Pierre Perchaud [gitaar]

Solisten: Marie Oppert (Geneviève Emery), Vincent Niclo (Guy Foucher), Natalie Dessay (Madame Emery), Laurent Naouri (Roland Cassard) en Louise Leterme (Madeleine)

Erato DVD 0825646117642

Bekijk een voorproefje van de dvd:

 

Deel dit artikel