Joyce DiDonato zingt de titelrol in deze opera van Donizetti.

Maria Stuarda

De opera is is gebaseerd op het toneelstuk Maria Stuart van Friedrich Schiller en verhaalt het leven en de tragische dood van koniging Maria I van Schotland. De opera Maria Stuarda gaat over de fictieve ontmoeting tussen koningin Maria Stuarda van Schotland en koningin Elizabeth in 1587 in Westminster. Maria's geliefde Leicester weet Elizabeth ertoe te bewegen een ontmoeting tussen beide koninginnen toe te staan. Bij deze gelegenheid probeert Maria zich nederig te gedragen maar begint - uitgedaagd door de beledigingen van Elizabeth - haar tegenstandster uit te schelden. Dat is het definitieve einde van Maria.

Gaetano Donizetti was vastbesloten om de opera te presenteren in het Teatro San Carlo in Napels, maar koning Ferdinand II en zijn gemalin legden een opvoeringsverbod op. De executie van Maria Staurda waarmee het stuk eindigt, werd als aanstootgevend ervaren. Net voor de geplande première moest Donizetti de geschreven muziek aanpassen aan een totaal ander libretto over partijtwisten in de Italiaanse Renaissance. Later herstelde de componist zijn oorspronkelijke opera in ere voor de Milanese Scala, in een herwerkte versie. Pas met de ontdekking in Zweden van het manuscript van de ‘oerversie’ kwamen de originele intenties van Donizetti aan het licht.

Joyce DiDonato

DiDonato, geboren als Joyce Flaherty, zong in haar jeugd al in koren en musicals. Pas later ging zij zich interesseren voor een zangcarrière nadat ze aanvankelijk alleen zanglerares wilde worden. In het seizoen 2005/2006 debuteerde ze in de Metropolitan Opera. De mezzosopraan is nu een van Amerika's meest geliefde operastemmen. In 2012 verscheen haar album Drama Queens, met daarop theatrale aria’s van uitdagende vrouwen. In mei van dit jaar ontving Joyce DiDonato een eredoctoraad van Juilliard. Op deze DVD zingt ze de rol van Maria Stuarda.

Elza van den Heever

Van den Heever is een Zuid-Afrikaanse sopraan. Geboren als een van een drieling in Johannesbrug. Ze zingt de rol van koningin Elizabeth, dit is haar debuut in een hoofdrol bij de de Metropolitan Opera. Voor deze rol heeft Elza van den Heever haar hoofd kaalgeschoren.

Prijsvraag  (verlopen)

We verloten vijf exemplaren onder de inzenders met het juiste antwoord op de volgende vraag: Joyce DiDonato komt in 2015 naar het Concertgebouw in Amsterdam, op welke datum? Het goede antwoord is 21 april 2015. De winnaars zijn: mevr. Vollmer Peters uit Amsterveen, dhr Kool uit Toel, dhr. de Meeuw uit Huize, mevr. van der Meer uit Holthees en mevr. Jansen uit Zevenaar. Van harte gefeliciteerd!

DVD-gegevens

Gaetano Donizetti

Maria Stuarda

Joyce DiDonato, Elza van den Heever

Metropolitan Opera and Chorus o.l.v. Maurizio Benini

Erato Classics 2564632035 (DVD)

Bekijk een voorproefje:

 

Deel dit artikel