Op de dvd 'Vespro della Beata Vergine' spelen The Monteverdi Choir en The English Baroque Soloists o.l.v. Sir John Eliot Gardiner de prachtige Mariavespers van Claudio Monteverdi, in het Centre de Musique Baroque de Versailles.

Vespro della Beata Vergine

De Mariavespers (in het Italiaans Vespro della Beata Vergine) is de naam van Monteverdi's verzameling werken voor zang en instrument. Vespers betekent in het Latijn 'avond'; de Mariavespers werden dan ook geschreven met het oog op het rooms-katholieke avondgebed. Monteverdi is vooral bekend om zijn madrigalenbundels en prachtige opera's als 'L'Orfeo en Il Ritorno d'Ulisse in Patria. Een paar van zijn religieuze werken werden voor het eerst als bundel verkocht in 1610, in Venetië. De vesperpsalmen ter ere van de Maagd Maria zijn de belangrijkste werken uit deze bundel. De werken werden door Monteverdi opgedragen aan paus Paulus V. De muziek kan worden gezien als sollicitatie voor een aanstelling aan de pauselijke kapel in Rome; in de werken liet Monteverdi alles zien wat hij in huis had. Uiteindelijk kreeg hij de functie niet, maar werd hij Maestro di capella aan de San Marcobasiliek in Venetië.

The Monteverdi Choir

The Monteverdi Choir werd in 1964 opgericht door Sir John Eliot Gardiner. Het koor is bekend om zijn virtuoze kwaliteit en passie. Vanaf 1964 treedt het Monteverdi Choir op in kathedralen, theaters en de grootste concerthallen van de wereld. Met zo'n 50 concerten per jaar reizen ze de hele wereld rond; van festivals en samenwerkingen, tot eigen concertreeksen. Vaak gaat het koor een langdurig project aan, waarin ze meerdere maanden of jaren binnen een bepaald thema optreden. Zo hebben ze onder andere een negen uur durende Bach-marathon gehouden. Recent werd The Monteverdi Choir uitgeroepen tot 'The World's Greatest Choir', door een panel van internationale muziekcritici in Gramophone Magazine.

Sir John Eliot Gardiner

Sir John Eliot Gardiner is de oprichter en dirigent van The Monteverdi Choir, The English Baroque Soloists en The Orchestre Révolutionnaire et Romantique. Gardiner wordt gezien als sleutelfiguur in de opkomst van oude muziek in de afgelopen jaren. Met zijn ensembles reist hij de wereld rond, en heeft hij al talloze prijzen mogen ontvangen. Zijn repertoire bevat zo'n 250 opnames. Hij ontving voor de live opnames van de complete cantates van Bach een Gramophone Special Achievement Award.

Prijsvraag (verlopen)

We verloten vijf dvd's onder de inzenders van het juiste antwoord op de volgende vraag: Sir John Eliot Gardiner heeft een boek geschreven over Bach. Wat is de naam van dit boek? (zowel de Engelse als Nederlandse titel is toegestaan). Het antwoord is: 'Bach: Music in the Castle of Heaven'/'Bach: Muziek als een wenk van de hemel.'

De winnaars zijn: dhr. van Velzen uit Utrecht, mevr. van Renssen uit Sprang-Capelle, dhr. van Bach uit Rotterdam, mevr. van Sligtenhorst uit Kesteren en dhr. Noordsij uit Schiedam. Van harte gefeliciteerd!

DVD-informatie

Claudio Monteverdi: Vespro della Beata Vergine

The Monteverdi Choir en The English Baroque Soloists o.l.v. Sir John Eliot Gardiner

Alpha 705

2 DVD's

Bekijk een voorproefje van de dvd:

 

Deel dit artikel