Op de dvd speelt het Franse barokensemble Le Concert d'Astrée o.l.v. Emmanuelle Haïm de opera 'La Finta Giardiniera' van Mozart. Solisten zijn o.a. Carlo Allemano, Erin Morley en Marie-Adeline Henry.

La Finta Giardiniera

La Finta Giardiniera, Italiaans voor 'De vermomde tuinierster' (de opera wordt ook wel eens 'De tuinierster uit liefde' genoemd), is een opera buffa van Mozart. Het libretto van de opera, dat uit drie bedrijven bestaat, werd geschreven door Guiseppe Petrosellini.

Het verhaal speelt zich af in Lagonero, in de 18e eeuw, en gaat over de Graaf Belfiore. Belfiore heeft voordat het verhaal van de opera begint zijn geliefde, de markiezin Violante Onesti, neergestoken uit jaloezie. Ze overleeft de aanval, en gaat naar Lagonero om hem te zoeken. Samen met haar bediende Roberto vermommen ze zich als tuiniers in dienst bij de burgemeester.

Le Concert d'Astrée

Le Concert d'Astrée is een Frans barokensemble, onder leiding van Emmanuelle Haïm. Het ensemble werd opgericht in 2000 en boekte al snel internationale successen. Sinds 2004 is het orkest gevestigd in l'Opéra de Lille, het operahuis van de Franse stad Lille.

DVD-informatie

Wolfgang Amadeus Mozart

La Finta Giardiniera

Le Concert d'Astrée o.l.v. Emmanuelle Haïm

Carlo Allemano [Don Anchise], Erin Morley [Sandrina], Enea Scala [Comte Belfiore], Marie-Adeline Henry [Arminda], Marie-Claude Chappuis [Ramiro], Maria Savastano [Serpetta] en Nikolay Borchev [Nardo] o.l.v. Philippe Grisvard

Erato 08256 461664 5 9

Prijsvraag (verlopen)

We verloten vijf exemplaren van de dvd onder de inzenders van het juiste antwoord op de volgende vraag: In welk theater en in welke stad vond in 1775 de première van de opera La Finta Giardiniera plaats? Het antwoord is: het Salvator Theater in München.

De winnaars zijn: dhr. Siesling uit Heerenveen, dhr. van der Sterren uit Horst, dhr. van Dijken uit Duiven, dhr. de Ketele uit St-Eloois-Vijve (België) en mevr. Kruse uit Amsterdam. Van harte gefeliciteerd!

Bekijk als voorproefje vast een fragment uit de opera

 

Deel dit artikel