De opera is net verschenen op dvd. Deze opname is van het Salzburg Festival in 2015. Regisseur is Sven-Eric Bechtolf en de titelrol wordt hier gezongen door Adam Plachetka.

Le nozze di Figaro

Mozarts opera 'Le nozze di Figaro' (Figaro's bruiloft) is het levendige bewijs van Mozarts grote muzikale talent. De bombastische opera is gebaseerd op een blijspel van Beaumarchais, een toneelstuk dat door het chique Wenen gezien werd als een te onbeschaamd en bedreigend werk voor de gevestigde orde. Mozart trok zich hier niks van aan en maakte een opera van het stuk. Lorenzo da Ponte schreef in zes weken het libretto, waarbij hij alle politieke aspecten van het toneelstuk weghaalde.

De opera werd in 1786 voor het eerst uitgevoerd, met Mozart zelf achter het klavier. De opera duurt in totaal drieënhalf uur - maar bij de première was het publiek zo enthousiast, dat er nog eens acht aria's herhaald werden. Het werk kreeg vrij veel negatieve reacties, omdat het stuk kritiek geeft op het gevestigde klassenstelsel en de aristocratie. Desondanks werd het een populair werk, dat nog steeds regelmatig wordt opgevoerd in de grotere operahuizen. De opera behoort, samen met Così fan tutte en Don Giovanni, tot Mozarts 'grote Italiaanse drie'.

Mozart

Al op zeer jonge leeftijd componeerde Wolfgang Amadeus Mozart met het grootste gemak pianoconcerten, symfonieën en opera’s. Hij was echt een wonderkind. Zijn werk heeft veel invloed op latere componisten, zoals Ludwig van Beethoven. Hij is een meester in het componeren van zowel vrolijke als treurige muziek. Zijn laatste compositie is een Requiem; deze blijft onvoltooid. Mozart overlijdt al op 35-jarige leeftijd.

Maak kans op de dvd (verlopen)

De opera is net verschenen op dvd. Deze opname is van het Salzburg Festival in 2015. Regisseur is Sven-Eric Bechtolf en de titelrol wordt hier gezongen door Adam Plachetka. Wij mogen vijf exemplaren van de dvd weggeven. Deze zullen we verloten onder de inzenders van het goede antwoord op de vraag: Op ons YouTube-kanaal kunt u ook een uitvoering van Le nozze di Figaro bekijken door het Orkest van de 18e Eeuw. Welke rol zong Henk Neven daar? Het antwoord is: de rol van Il Conte d'Almaviva.

De winnaars zijn: dhr. Borman uit Zwolle, mevr. Feenstra uit Leeuwarden, dhr. Zwaga uit Amsterdam. dhr. Sombroek uit Oisterwijk en dhr. de Coninck uit Oudenaarde. Van harte gefeliciteerd!

DVD-informatie

Wolfgang Amadeus Mozart: Le nozze di Figaro, K. 492

Sven-Eric Bechtolf, regie

Wiener Philharmoniker o.l.v. Dan Ettinger

EuroArts 8024272954

Bekijk de trailer:

 

Deel dit artikel