Zaterdag 25 april opent de expositie ‘Van Gogh & Co – Dwars door de collectie’ in het Kröller-Müller Museum op de Veluwe. In deze expositie worden de werken van Vincent van Gogh vergeleken met werken van voorgangers, tijdgenoten en navolgers.

De vier genres

Voor deze expositie is gekozen voor een bijzondere invalshoek: de werken zijn onderverdeeld in vier genres, waardoor het verloop van de carrière van Van Gogh inzichtelijk wordt gemaakt. Per zaal kunnen stillevens, natuurmotieven, stads- en dorpsgezichten en menselijke figuren van Van Gogh bewonderd worden. Daar omheen hangen werken met soortgelijke thema’s van onder andere Joseph Israëls, Jan Toorop en Bart van der Leck.

Brieven aan Theo

Leidraad van deze tentoonstelling zijn de brieven die Vincent door de jaren heen aan zijn broer Theo stuurde. Onder en boven de schilderijen hangen passende citaten uit deze brieven. Daarnaast zijn de schilderijen van de voorgangers en tijdgenoten voorzien van uitspraken die Van Gogh over die schilders of zelfs over specifieke schilderijen heeft gedaan.

Affiches

Als leuk extraatje is er in een aparte zaal ook nog een aantal affiches te bezichtigen, die ter ere van de 100e sterfdag van Van Gogh gemaakt zijn. In 1990 vroeg Frits Brecht, directeur van de Van Gogh Stichting, aan een aantal eigentijdse kunstenaars deze te ontwerpen. Onder andere Roy Lichtenstein en Willem de Kooning hebben hier destijds aan meegewerkt.

Eigen collectie

Het Kröller-Müller Museum beschikt over de op één na grootste collectie van werken van Van Gogh. Het is dan ook voor de hand liggend, dat ze ervoor gekozen hebben om de tentoonstelling op te bouwen met werken uit hun eigen collectie. Het museum beschikt over een veelzijdige collectie, bestaande uit meer dan 20.000 werken. Conservator Sjraar van Heugten heeft voor deze tentoonstelling 108 passende kunstwerken geselecteerd.

De expositie ‘Van Gogh & Co – Dwars door de collectie’ is te bezichtigen in het Kröller-Müller Museum van 25 april t/m 27 september 2015.

Deel dit artikel