Regisseur Gustav Deutsch nam dertien schilderijen van Hopper als uitgangspunt voor zijn speelfilm 'Shirley: Visions of Reality'. In 92 minuten komen bekende schilderijen als 'Room in New York', 'Morning Sun' en 'Western Motel' tot leven.

Bekijk hierboven de Close Up documentaire Edward Hopper - Het witte doek (2012)

Geen enkele andere Westerse schilder – behalve misschien Vermeer – heeft werk gemaakt dat zozeer van invloed is geweest op de hedendaagse film als Edward Hopper (1882-1967).

Verontrustend

Zijn verstilde maar desondanks vaak licht verontrustende taferelen, waarin licht en schaduw een grote rol spelen en waarin de moderne mens als een geïsoleerd, melancholiek wezen verbeeld wordt, vormden een inspiratie voor regisseurs als Alfred Hitchcock, Wim Wenders, Herbert Ross, David Lynch en anderen. Dit gegeven, evenals de grote schaal waarop zijn werk via reproducties is verspreid, heeft er voor gezorgd dat vrijwel iedereen zijn werk kent.

Shirley: Visions of Reality

Edward Hoppers beroemdste werk Nighthawks ontbreekt in Shirley: Visions of Reality, maar veel andere schilderijen waarin hij de eenzaamheid van de moderne mens uitbeeldt komen in de film Shirley: Visions of Reality tot in detail tot leven.

Deel dit artikel