Op de Egyptische afdeling van het Rijksmuseum van Oudheden vind je mummies en sarcofagen. Maar in een van de vitrines ligt een jongetje.

Toen ik een jaar of tien was, bezocht ik met mijn vader het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Ik weet dat nog goed, want ik zag er een heleboel dingen die ik nog nooit had gezien: een Egyptische tempel, sarcofagen en mummies. Échte mummies, gewikkeld in linnen doeken. Heel bijzonder natuurlijk, maar iets anders trok mijn aandacht nog meer.

In een van de vitrines op de Egyptische afdeling lag namelijk een klein, naakt jongetje. Gebalsemd, legde mijn vader me uit. En ook een mummie, maar dan uit zijn zwachtels gehaald. Het jongetje was Egyptisch en overleed toen hij een jaar of vijf was. Dat gebeurde weliswaar zo’n tweeduizend jaar geleden, maar ik vond het toch erg zielig voor hem.

Nu, dertien jaar na mijn museumbezoek, vind ik het ventje nog steeds even intrigerend. Ik denk er nog weleens aan hoe hij daar zo open en bloot in die koude vitrine lag. Niet als mummie, maar als een echt mensje.. zoals ikzelf.

Benieuwd geworden? In Museumgasten nemen Pia Douwes en Hans Dijkstal een kijkje in het Rijksmuseum van Oudheden. Kijk met ze mee!

Deel dit artikel