Het zal je maar overkomen: je koopt een kunstwerk op een rommelmarkt dat later veel meer waard blijkt te zijn dan je ooit had durven dromen.

Een goede investering

Tijdens afgelopen Koningsdag kocht een jong stel een klein schilderijtje van 12 bij 5 cm op de vrijmarkt in Alkmaar. Het bedrag dat zij eraan hadden uitgegeven was 5 euro, maar mogelijk is deze aankoop veel meer waard. Volgens taxateur Jeroen Zoetmulder is het een schilderij van Jan Steen – wellicht het kleinste dat hij ooit heeft gemaakt. Het schilderij wordt geschat op zo’n 20.000 euro. Dat is nog eens een goede investering.

De ontmaskering

De ‘ontmaskering’ van deze Jan Steen vond plaats op een taxatiedag in Beverwijk. Taxateur Jeroen Zoetmulder was blij verrast toen het jonge stel dit schilderijtje uit een tas tevoorschijn haalde. “Je voelt het gelijk: dit zit goed”, sprak hij over de vondst. Op het schilderij staat een feestende man afgebeeld. Niet alleen de thematiek, maar ook de schilderwijze gaf de doorslag. Volgens Zoetmulder is er maar één die op die manier kan schilderen en dat is Jan Steen. Zoetmulder heeft het schilderij al uitvoerig laten controleren. Toch zal binnenkort nog een aantal specialisten in de 17e-eeuwse schilderkunst definitief oordelen of het  schilderij inderdaad een authentieke Jan Steen is.

Fragment ‘Kermis te Warmond’

Meer weten over de schilderkunst van Jan Steen? In het fragment ‘Bade en de Meesters: Jan Steen’ bespreekt kunstliefhebber David Bade het schilderij ‘Kermis te Warmond’ van Jan Steen.

Bekijk het fragment hierboven in de webplayer.

Deel dit artikel