Met Shaffy Symfonia brachten Nederlandse artiesten als Maarten Heijmans, Alex Klaasen, Rob de Nijs, Jenny Arean, Noortje Herlaar en vriendin Liesbeth List samen met het orkest Holland Symfonia een eerbetoon aan de beroemde zanger. Het beste van Shaffy Symfonia op de Uitmarkt 2013!

1. Maarten Heijmans - Als het stormt

Acteur Maarten Heijmans speelde de rol van Ramses Shaffy in de televisieserie Ramses van Michiel van Erp uit 2014. Voor zijn rol ontving hij een Gouden Kalf en een TV-Beeld voor beste mannelijke hoofdrol. 

2. Alex Klaasen en Liesbeth List - Pastorale

Cabaretier, zanger en acteur Alex Klaasen zong samen met chansonnière Liesbeth List het nummer Pastorale uit 1962. Oorspronkelijk was dit een duet tussen Ramses Shaffy en Liesbeth List. List verscheen voor het eerst op televisie in 1962 tijdens de AVRO-talentenjacht Nieuwe Oogst  en was de zien in de Rob de Nijs Show, haar doorbraak. Daarna vroeg Ramses Shaffy haar voor zijn theatergroep Chaffy Chantant en de twee werkten nog jaren samen. 

3. Alex Klaasen - Zonder bagage

Het lied Zonder bagage van Shaffy kwam uit in 1971, het jaar dat de zanger failliet werd verklaard. Het verhaal gaat dat Shaffy toen hij de brief over het faillissement ontving direct achter zijn piano is gesprongen en Zonder bagage schreef. Ondanks het treurige onderwerp klinkt er optimisme in door, want niemand kan hem nog wat maken.

4. Rob de Nijs en Liesbeth List - Aan de andere kant van de heuvels

Malle Babbe, Jan Klaassen de trompetter en Banger hart zijn hits waar je zanger en acteur Rob de Nijs van kunt kennen. Begin jaren zestig was hij op televisie te zien met de Rob de Nijs Show, waar de jonge nog onbekende Liesbeth List ten tonele verscheen. 

5. Noortje Herlaar- Laat me

Actrice en zangeres Noortje Herlaar vertolkte in de dramaserie Ramses uit 2014 de rol van Liesbeth List, waarvoor ze een TV-Beeld ontving voor beste bijrol. De serie Ramses won ook al de Nipkov schijf, de Prix Europa en een TV-Beeld voor beste serie. Noortje zong tijdens Shaffy Symfonia het lied Laat me, dat in 1978 uit kwam en een cover is van Ma dernière volonté (Vivre) van de Franse zanger en acteur Serge Reggiani. Herman Pieter de Boer maakte een Nederlandse versie over iemand die vol in het leven staat en nergens bang voor is, terwijl het origineel gaat over iemand met angst voor de dood.

6. Jenny Arean - De een wil de ander

Zangeres, cabaretière en actrice Jenny Arean had al op jonge leeftijd een passie voor cabaret. Als 14-jarige zag ze Wim Sonneveld in het theater en een droom was geboren. In de jaren zestig en zeventig was ze te bewonderen in diverse Nederlandse (televisie)musicals, speelde een cabaretprogramma met onder andere Robert Long en had succes met het lied Vluchten kan niet meer met Frans Halsema. Het nummer De een wil de ander uit 1966 is van Ramses' toneelgroep Shaffy Chantant dat naast hemzelf bestond uit Liesbeth List, Loesje Hamel, Joop Admiraal en Polo De Haas.

7. Remko Vrijdag en Martine Sandifort - Shaffy Medley

Hallelujah Amsterdam, We zullen doorgaan, Alfabed, Heerlijk en Het is stil in Amsterdam; in de Shaffy Medley. Hij is bekend van De vliegende panters en verschillende films en musicals. Haar kun je kennen van het cabaretduo Alex en Martine met Alex Klaasen en haar typetjes in Kopspijkers en Koefnoen. Vanaf 2012 trokken Remko Vrijdag en Martine Sandifort samen langs de Nederlandse theaters met de voorstellingen Hulphond en Löyly.

8. Rob de Nijs - Sammy

Wie is de Sammy uit het lied van Ramses Shaffy? Het verhaal gaat dat Shaffy het nummer schreef voor John Rosinga, met wie hij samenwerkte. Shaffy zou hebben meegemaakt hoe Rosinga na het gebruik van LSD een slechte trip had gekregen en zou naar aanleiding daarvan dit opbeurende en troostrijke lied hebben geschreven. Het nummer Sammy bracht Shaffy in 1966 uit en stond twintig weken lang in de Nederlandse Top 40. 

Beeldcredits header: Jasperina de Jong, Ramses Shaffy en Liesbeth List (1966). Collectie / Archief : Fotocollectie Anefo. 

Deel dit artikel