Henriette van Gasteren en Fren Nabuurs werden tweede en derde in fotowedstrijd 'Het Zelfportret'.

Met haar foto Running 5 km from my home to my atelier won Anique Weve zaterdag 29 maart de juryprijs in de fotowedstrijd 'Het Zelfportret'. Mystifier, 2013 van Henriette van Gasteren en 60 seconds van Fren Nabuurs eindigden op de tweede en derde plaats.

Mystifier, 2013

Henriette van Gasteren maakte een zelfportret in de woning van een voor haar onbekende, waarin ze naakt op de trap ligt. De foto is onderdeel van een project waarin Henriette zich fotografeert in huizen van onbekenden die niet thuis zijn. Met Singer, 2012, een van de andere zelfportretten uit deze serie, won Henriette van Gasteren de publieksprijs!

Uit het juryrapport

De jury, Dana Lixenberg, Robin de Puy en Jasper Krabbé, over Mystifier, 2013: 'Een hele sterke combinatie van techniek en inhoud die direct vragen oproept. Het beeld is confronterend en ongemakkelijk en je voelt direct een vreemde spanning. Een exhibitionistische foto die je direct confronteert met Henriettes fascinatie'.

60 seconds

Fren Nabuurs maakte samen met zijn zoontje Kris een zelfportret met behulp van een oud Willem II sigarendoosje met een klein gaatje. Ze moesten de foto wel vier keer opnieuw maken omdat ze tijdens de 60 seconden belichtingstijd steeds de slappe lach kregen.

Uit het juryrapport

'Dit is de basis van portretfotografie. Het proces valt samen met het beeld. Het is ontroerend  en je voelt de intimiteit. Als kijker voel je de concentratie die het vader en zoon vergt om hun lachen in te houden. Dit is de basis van portretfotografie. Het proces valt samen met het beeld. Het is ontroerend en je voelt de intimiteit. Als kijker voel je de concentratie die het vader en zoon vergt om hun lachen in te houden'.

Expositie

De zelfportretten van Henriette van Gasteren en Fren Nabuurs zijn samen met het winnende portret van Anique Weve en 47 geselecteerde zelfportretten van 25 maart t/m 25 april te zien in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Deel dit artikel