Vanaf 23 januari wordt het station van Zwolle door middel van een bijzonder kunstwerk verbonden met de binnenstad. Een kunstroute begeleid reizigers van het station naar de binnenstad en een groot levend schilderij siert de Stationstunnel.

Tijdtunnel

Het Kunstproject met de naam Portal is een permanent kunstwerk waarin het verleden, heden en de toekomst elkaar afwisselen. In de nieuwe stationstunnel van Zwolle wandelen reizigers een panoramische video-installatie binnen. De filmbeelden, die ter plekke opgenomen zijn, nemen de reiziger mee op een virtuele reis door de tijd.

Blauwe lijn als rode draad

Een blauwe bronzen lijn slingert vanuit de stad richting het station en terug. Langs De Blauwe Lijn staan beelden die samen één tijdloos verhaal vertellen. Het eerste beeld, Swol, verwelkomt de bezoekers in de stedelijke onderwereld. Binnenin deze heuvel ontvouwt zich een onderaards perron uit een onbestemde periode. Het volgende beeld is een reusachtig bronzen reliëf, dat de hele omgeving in kaart brengt. Stadszegel is een collage van Zwolle op uiteenlopende momenten in de tijd: van de prehistorie via Google-maps tot in de verre toekomst. De Audioscopen zijn twee geluidssculpturen die je een tijdcollage met Zwolse accenten laat horen, terwijl je tegelijkertijd de historische stad vanaf de kade kunt bewonderen.

Ram Katzir en Hertog Nadler

Portal is een ontwerp van Ram Katzir en kunstenaarsduo Hertog Nadler. Met dit werk laten de kunstenaars zien hoe onze levens in verschillende periodes met elkaar verbonden zijn en hoe wij gevormd worden door ons individuele en collectieve geheugen. De kunstenaars wonnen met hun voorstel voor Portal de wedstrijd die de gemeente Zwolle in 2013 uitschreef om de looproute tussen station en binnenstad met kunst aantrekkelijker en duidelijker te maken.

Portal

is vanaf 23 januari 2016 te zien in station Zwolle.

Deel dit artikel