In het Canadian Museum for Human Rights hangen sinds 20 februari werken van blinde fotografen. Ook traditionele kunstwerken, zoals de Mona Lisa en Dr. Gachet van Van Gogh, hangen hier in 3D-print. Zo kunnen visueel gehandicapten deze kunstwerken ook bewonderen.

Het museum presenteert deze tentoonstelling om het jubileum te vieren van het tienjarig bestaan van het Verdrag van de Verenigde Naties voor de rechten van mensen met een beperking.

Het grootste gedeelte van de tentoonstelling bestaat uit foto's van visueel gehandicapte fotografen van over de hele wereld. Deze fotografen gebruiken allemaal verschillende creatieve methoden en verschillende technologieën om uit te drukken wat ze zien. Ze hebben allemaal een verschillend verhaal.

De Nederlandse Alex de Jong was bijvoorbeeld al een bekende fotograaf voordat hij blind werd. Hij voelde zich verbannen uit de wereld van het zicht en een vreemdeling in de wereld van de blinden. Het heeft een tijdje geduurd voordat hij kon wennen aan het blind zijn. Nu fotografeert hij weer en hij maakt gebruik van speciale software, waardoor zijn foto's worden vertaald in woord. Er wordt verteld wat er te zien is: de software beschrijft de compositie, structuur, design en beweging.

Het is ook de eerste tentoonstelling ter wereld waar klassieke schilderijen zijn opgehangen, die zijn geprint met een nieuwe 3D-print techniek. De visueel gehandicapten kunnen deze schilderijen dan met hun vingertoppen betasten. Daarbij krijgen ze ook nog audiofragmenten te horen wanneer ze het schilderij op bepaalde plekken aanraken.

The Canadian Museum for Human Rights is het eerste museum dat alleen gericht is op de evolutie, viering en toekomst van mensenrechten. Het doel van het museum is niet alleen om een plek voor educatie te zijn, maar om een nieuw tijdperk van mensenrechten in te luiden.

Deel dit artikel