Van 26 augustus t/m 4 september 2016 werd de binnenstad van Utrecht omgetoverd tot Venetiaans toneel. Tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht, met als thema ‘La Serenissima: Muziek uit de Republiek Venetië’, waren er door de hele stad ruim 150 concerten te bewonderen.

Festival Oude Muziek Utrecht

Het jaarlijks terugkerende geliefde festival werd voor het eerst georganiseerd in 1982. De concerten vinden altijd plaats op tal van historische locaties in de Utrechtse binnenstad. Zo zijn er concerten in middeleeuwse kerken, maar kan natuurlijk ook muziekpaleis TivoliVredenburg niet missen. Het festival richt zich op uitvoeringen door musici gespecialiseerd in de uitvoering van oude muziek.

Artists in residence

Dit jaar waren er twee artists in residence tijdens het festival: het Zwitserse ensemble Gli Angeli Genève o.l.v. Stephan MacLeod en de Russische pianiste en klaveciniste Olga Pashchenko. Beiden waren ze tijdens de tien dagen van het festival nauw betrokken bij de organisatie en waren er vele concerten van ze te horen.

NPO Radio 4

Ook dit jaar zond NPO Radio 4 een aantal concerten van het festival uit. Luister de volgende concerten terug:

- Vrijdag 26 augustus, 20 uur: Het openingsconcert van het festival door Gli Angeli Genève, met grootschalige, feestelijke vespers voor koor en orkest van Johann Rosenmüller, zoals die in de basiliek van San Marco geklonken zouden kunnen hebben. Luister de uitzending terug.

- Zondag 28 augustus, 20 uur: Philippe Jaroussky, contratenor en ster van wereldformaat, maakt een persoonlijke selectie uit zijn favoriete opera’s van Cavalli en tijdgenoten. Luister de uitzending terug.

- Dinsdag 30 augustus, 20 uur: Christina Pluhar koos de mooiste aria’s uit en brengt naast haar orkest een drietal geweldige zangeressen mee. Luister de uitzending terug.

- Donderdag 1 september, 20 uur: Vox Luminis en Capriccio Stravagante slaan de handen ineen en begeven zich in de wereld van Claudio Monteverdi. Luister de uitzending terug.

- Vrijdag 2 september, 20 uur: Een heus feestconcert: Jordi Savall viert zijn 75ste verjaardag met een grandioze vogelvlucht langs 1000 jaar Venetiaanse Republiek. Luister de uitzending terug.

- Zaterdag 3 september, 19 uur: Werken van Charpentier en Cavalli door ensemble Correspondences. Luister de uitzending terug.

- Zondag 4 september, 20 uur: Het slotconcert van het festival met Vivaldi's 'Gloria' door Le Concert Sprirituel. Luister de uitzending terug.

Bekijk de afspeellijst met opnames van het Festival Oude Muziek Utrecht 2016:

Deel dit artikel