Het Hortus Festival presenteert van 20 juli t/m 28 augustus tientallen concerten in de prachtige tuinen en palmenkassen van Hortus Botanicus in Amsterdam, de Oude Hortus in Utrecht, Hortus Botanicus in Leiden, Hortus Botanicus Haren en dit jaar voor eerst ook in Trompenburg in Rotterdam. Het thema dit jaar is 'Amerika, De Nieuwe Wereld'.

Amerika, De Nieuwe Wereld

De dertiende editie van Nederlands groenste zomerfestival voor kamermuziek stort zich volledig op de verschillen tussen Amerikaanse en Europese klassieke muziek. Artistiek leider Maarten van Veen ging op onderzoek, en de resultaten van zijn zoektocht vormen dit jaar de basis van de programmering. “Elke keer als ik terugkom uit Amerika verbaas ik mij over de grote verschillen tussen Amerikanen en Europeanen”, zegt Maarten van Veen. In de negentiende eeuw emigreerden 40 miljoen Europeanen naar Amerika, 'de nieuwe wereld'. “Een onvoorstelbaar groot aantal. Ik vroeg me af: Is er dan ook niet heel veel cultuur meegegaan die kant op? En zijn Amerikanen eigenlijk niet gewoon geëmigreerde Europeanen?”

Antonín Dvořák

Een opvallende schakel tussen de oude (Europese) en de nieuwe (Amerikaanse) wereld is de Tsjechische componist Antonín Dvořák. Als artistiek directeur van het conservatorium in New York kreeg hij als taak een Amerikaanse componistenschool te creëren. En dat is hem gelukt: negen van zijn leerlingen worden later de docenten van beroemdheden als Duke Ellington, George Gershwin en Aaron Copland. In de jaren dat Dvořák in Amerika werkte, componeerde hij onder meer zijn 'Twaalfde Strijkkwartet'. Dit werk, dat sporen draagt van Afro-Amerikaanse spirituals, wordt tijdens het festival uitgevoerd door het HortusEnsemble.

Dvořáks 'Amerikaanse Strijkkwartet'

Het HortusEnsemble - bestaande uit violisten Josje ter Haar en Emma Breedveld, altviolist Örzse Adam en cellist Job ter Haar - speelt op 3, 4, 5 en 7 augustus verspreid door Nederland het prachtige 'Amerikaanse Strijkwartet' van Dvořák. Ook staan er werken van de Amerikaanse componisten Charles Griffes en Amy Beach op het programma.

Benieuwd naar het concert? (verlopen)

We mogen 5x2 kaarten weggeven! Vul het onderstaande prijsvraagformulier in en kies de datum/locatie van het concert waar u heen wilt. De prijsvraag loopt t/m zondag 24 juli 2016. De winnaars zijn: mevr. Versteeg uit Beverwijk (Leiden), dhr. Petersen uit Amsterdam (Amsterdam), dhr. Zweistra uit Leiderdorp (Utrecht), dhr. Bakkenist uit Purmerend (Amsterdam) en dhr. Westen uit Assen (Haren).

Bekijk het verslag van de opening van het Hortus Festival in 2015:

 

Deel dit artikel