Van 19 t/m 29 mei 2016 ademt Rotterdam opera. Het opera- en muziektheaterfestival Operadagen Rotterdam heeft een rijk programma, met bijzondere voorstellingen uit binnen- en buitenland. Laat u verrassen door uiteenlopende en prachtige opera's!

(R)evolutie

Wat betekent de revolutionaire leus Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap vandaag de dag nog? Elk van de drie idealen vormde de afgelopen drie jaar het thematische uitgangspunt voor het festival. Dit jaar borduurt Operadagen Rotterdam hier op voort en richten ze de blik op de toekomst: welke nieuwe wegen zullen opera- en muziektheatermakers inslaan?

Opera en Rotterdam

Het festival is geheel gewijd aan Rotterdam. Op bekende, maar toch altijd verrassende, locaties door de hele stad zijn voorstellingen te zien, zoals in de Doelen en het Luxor Theater. Rotterdam heeft een boeiende operatraditie, maar geen operahuis. Sinds 2001 werken de opera producerende en presenterende instellingen samen om het aanbod en de productie van opera in Rotterdam te verbeteren. Dit samenwerkingsverband groeide uit tot de Operadagen Rotterdam. De Gemeente Rotterdam is daar erg blij mee: "Operadagen Rotterdam bewijst dat het in een stad zonder een eigen operatheater desondanks een opera-evenement van nationale en internationale allure kan realiseren voor een groot en divers publiek. Deze prestatie wordt in binnen- en buitenland geprezen, blijkens persreacties en bevindingen van buitenlandse operamakers en intendanten. Op deze credits kan Rotterdam trots zijn."

Win kaarten (verlopen)

Namens de Operadagen Rotterdam mogen we in totaal 10x2 kaarten verloten voor twee prachtige voorstellingen tijdens de Operadagen Rotterdam: Rossini's 'Petite Messe Solennelle' en Monteverdi's opera 'Il Ballo delle Ingrate'. De winnaars zijn bekend: van harte gefeliciteerd mevr. Willemsen uit Zwijndrecht, dhr. Schneiders uit Dordrecht, mevr. Merkelbach uit Amsterdam, dhr. Reijnders uit Rotterdam, mevr. van der Stap uit Schiedam, dhr. Gertzen uit Rotterdam, dhr. van Bauwel uit Deurne, mevr. van den Bos uit Hilversum, mevr. van Wijk uit Tilburg en dhr. Berenos uit Amsterdam.

5x2 kaarten voor Petite Messe Solennelle (zaterdag 21 mei, vanaf 20.15 uur, in de Grote Zaal van De Doelen)

Met Rossini's 'Petite Messe Solennelle' zet de Italiaanse componist van 'Il Barbiere di Siviglia' en 'Stabat Mater' iedereen op het verkeerde been, want deze mis is noch petite, noch solennelle. Het is een prachtig romantisch koorrepertoire met een virtuoos karakter. De mis wordt uitgevoerd door het Laurens Collegium Rotterdam o.l.v. Wiecher Mandemaker, met sopraan Renate Arends, alt Nadezha Karyazina, tenor Luis Gomes, pianist Leo van Doeselaar, pianiste Wyneke Jordans en Dirk Luijmes op harmonium.

5x2 kaarten voor Il Ballo delle Ingrate (donderdag 26 mei, vrijdag 27 mei en zaterdag 28 mei, in LP2 op de Wilhelminakade 326)

Operamaker, DJ en performer Letizia Renzini brengt Monteverdi's 'Il Ballo delle Ingrate' op een eigentijdse en multimediale wijze. Tussen nu en de première van deze opera (1608) liggen meer dan vier eeuwen, en toch is het verhaal nog net zo actueel als toen. De hoofdpersoon weigert haar zelfstandigheid op te geven voor het huwelijk en bediscussieert de verhouding tussen man en vrouw. Een waar spektakel door de gehele ruimte van LP2. De opera wordt uitgevoerd door sopraan Claron McFaddon, Mike Fentross op theorbe, harpiste Sarah Ridy en cellist Okkyung Lee.

Bekijk de trailer van 'Il Ballo delle Ingrate':

 

Deel dit artikel