Voor kunstliefhebbers die van wandelen en fietsen houden hebben we een paar kunstzinnige routes op een rijtje gezet. Van Rembrandt van Rijn en Max Liebermann tot Vincent van Gogh en Piet Mondriaan: ontdek fietsend of wandelend de wereld van de grote meesters.

Max Liebermann

De belangrijke Duitse impressionist Max Liebermann bracht vanaf eind negentiende eeuw vele zomers door in Nederland (vooral Noordwijk, Scheveningen en Laren) en had vrienden onder kunstenaars van de Haagse School, zoals Jozef en Isaac Israëls. Liebermann verbleef in de jaren 1905-1913 steeds een paar maanden in Noordwijk en maakte in die periode wel 128 schilderijen. De periode waarin hij zich ontwikkelde van realist tot impressionist.

In Noordwijk vind je een wandel- en fietsroute van ongeveer 11 km die je langs 23 schilderlocaties van Max Liebermann leidt. Bij elk punt vind je replica's van de werken die Liebermann op precies die locatie schilderde. De Max Liebermann-route werd op 1 juni 2018 geopend. 

 

Vincent van Gogh 

Vincent van Gogh was geen liefhebber van de fiets, een modieuze nieuwigheid in zijn tijd. Desondanks zijn er een aantal bijzondere fietsroutes opgesteld, waardoor iedereen nu de wereld van Van Gogh kan ontdekken op de fiets. De routes gaan zelfs door Frankrijk, langs plekken waar Van Gogh veel indrukken opdeed én achterliet.

De Brabantse Van Gogh-route

Voor het Van Gogh Jaar 2015 ontwierp Daan Roosegaarde een fietspad, geïnspireerd op De Sterrennacht van Van Gogh. Dit werk is inmiddels al behoorlijk bekend, maar de fietsroute waar hij deel vanuit maakt iets minder. Deze route van 435 km voert langs verschillende steden in Brabant, waarbij tussendoor een bezoek gebracht kan worden aan onder andere het Vincent van Gogh-huis in Zundert (de geboorteplaats van Van Gogh), Vincents tekenlokaal in Tilburg en het Noord-Brabants Museum in Den Bosch. Naast de langere routes, zijn er ook routes toegevoegd die in een dagdeel te fietsen zijn. De Van Gogh fietsroute werd in 2016 verkozen tot Europese fietsroute van het jaar.

Vincent van Gogh woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Brabant. Hier werd hij geboren, groeide hij op, maakte hij een kwart van zijn totale oeuvre én zijn eerste meesterwerk: De aardappeleters.

Van Gogh-route Nuenen

Onderdeel van de Brabantse Van Gogh-route is de route rondom Nuenen. Van Gogh vestigde zich in 1883 in het Brabantse Nuenen en zou hier twee jaar blijven wonen. Hij schilderde hier onder andere Stilleven met flessen en schelp (1884). De Van Gogh-route Nuenen, 51 km lang, biedt een goed beeld van de locaties die de schilder vastlegde in zijn werken en van plekken die een belangrijke rol in zijn leven speelden. Hier vind je alle Van Gogh-routes in Brabant

Van Gogh-routes in Frankrijk

Voor de fanatieke fietsers zijn er verschillende routes te vinden die langs plekken leiden waar Van Gogh verbleef en zich liet inspireren. Zoals de route van Nuenen via Amsterdam en Parijs naar Auvers-sur-Oise. De route begint met een blik op de Gennepse en Collse watermolens en eindigt met zicht op de dorpskerk in Auvers-sur-Oise. De afstand van deze specifieke route is zo’n 900 km en de tour duurt minstens 12 dagen. Tussendoor zijn er tal van bezienswaardigheden te bezoeken die lang niet allemaal met Van Gogh te maken hebben, zoals historische binnensteden en fraaie kastelen. 

 

Rembrandt van Rijn

Fietsen deed Rembrandt van Rijn niet, maar wandelen des te meer. Hij trok er met wat schetsmateriaal onder zijn arm op uit om het weelderige weidelandschap langs de Amstel vast te leggen of een volks stadstafereeltje. 

Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar (2019) ontwikkelden de Vereniging Rembrandt en de ANWB een speciale route ‘In de voetsporen van Rembrandt, wandelen en fietsen door 17e-eeuws Nederland’. Naast de tochtjes die Rembrandt maakte, kun je daarmee ook in de voetsporen treden van Rembrandts leerlingen en schilder Frans Hals.

 

De Stijl: Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld

De Stijl-kunstenaars Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld werden op fietsafstand van elkaar geboren, maar hebben elkaar nooit ontmoet. Aan hedendaagse kunstenaars Boris van Tellegen de taak om een symbolische ontmoeting tussen deze twee grootheden te regelen. 

Van Tellegen maakte tien beelden van 6,5 meter hoog langs De Stijl-Fietsroute, die het Utrecht van Gerrit Rietveld en het Amersfoort van Piet Mondriaan met elkaar verbindt. De fietsroute is ongeveer twintig kilometer lang en brengt je langs De Bilt, Zeist en Soest. 

De kunstbeweging De Stijl, die in de jaren 10 van de vorige eeuw ontstond, heeft in Nederland grote bekendheid, vooral dankzij de internationale roem van leden als Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Deze stroming streefde naar een radicale hervorming van de kunst, met kenmerken als het gebruik van de primaire kleuren en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving. De kunstbeweging werd opgericht door Theo van Doesburg. 

Deel dit artikel