De Tour de France begint op 7 juli, maar niet iedereen houdt van dit fietsfestijn. Zo was bijvoorbeeld Vincent van Gogh geen liefhebber van de fiets, een modieuze nieuwigheid in zijn tijd. Desondanks zijn er een aantal bijzondere fietsroutes opgesteld, waardoor iedereen nu de wereld van Van Gogh kan ontdekken op de fiets. De routes gaan zelfs door Frankrijk, langs plekken waar Van Gogh veel indrukken opdeed én achterliet. 

De route van Van Gogh in Frankrijk

Voor de fanatieke fietsers zijn er verschillende routes te vinden die langs plekken leiden waar Van Gogh verbleef en zich liet inspireren. Zoals de route van Nuenen via Amsterdam en Parijs naar Auvers-sur-Oise. De route begint met een blik op de Gennepse en Collse watermolens en eindigt met zicht op de dorpskerk in Auvers-sur-Oise. De afstand van deze specifieke route is zo’n 900 km en de tour duurt minstens 12 dagen. Tussendoor zijn er tal van bezienswaardigheden te bezoeken die lang niet allemaal met Van Gogh te maken hebben, zoals historische binnensteden en fraaie kastelen. 

Arles

Online zijn ook verscheidene fietsroutes te vinden in de buurt van Saint-Rémy, waar Van Gogh een jaar verbleef in een inrichting nadat hij zijn oor afsneed tijdens zijn verblijf in Arles. Op deze laatste plek woonde Van Gogh een tijd lang met collega-kunstenaar Paul Gauguin. De impressionistische kunstenaars maakten samen een aantal werken in dit Franse stadje. Die samenwerking verliep niet helemaal zoals gepland. 

Jeroen Krabbé bezoekt het Franse plaatsje Arles

De Brabantse Van Gogh-route

Voor het Van Gogh Jaar 2015 ontwierp Daan Roosegaarde een fietspad, geïnspireerd op de Sterrennacht van Van Gogh. Dit werk is inmiddels al behoorlijk bekend, maar de fietsroute waar hij deel vanuit maakt iets minder. Deze route van 335 km voert langs verschillende steden in Brabant, waarbij tussendoor een bezoek gebracht kan worden aan onder andere het Vincent van Gogh-huis in Zundert (de geboorteplaats van Van Gogh), Vincents tekenlokaal in Tilburg en het Noord-Brabants Museum in Den Bosch.

Van Gogh-route Nuenen

Onderdeel van de Brabantse Van Gogh-route is de route rondom Nuenen. Van Gogh vestigde zich in 1883 in het Brabantse Nuenen en zou hier twee jaar blijven wonen. Hij schilderde hier onder andere Stilleven met flessen en schelp (1884). De Van Gogh route Nuenen, 51 km lang, biedt een goed beeld van de locaties die de schilder vastlegde in zijn werken en van plekken die een belangrijke rol in zijn leven speelden. Hier vind je de andere Van Gogh-routes in Brabant

Fietsroute Van Gogh Nuenen

Deel dit artikel