De schilder Han van Meegeren (1889-1947) stond bekend als meestervervalser van onder andere schilderijen van Johannes Vermeer. Een echte Vermeer is een film over het leven van Van Meegeren.

Bekijk de reportage hier

Menig kunstexpert zag de vervalsingen van Van Meegeren aan voor de originele werken. Maar ook wist hij de Duitse bezetter Hermann Göring, die als nazi kunstschatten plunderde, te misleiden.

De film Een echte Vermeer vertelt over het leven van de schilder. Toen de werken van Van Meegeren niet de erkenning kregen waar hij op hoopte, besloot hij wraak te nemen op de kunstwereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schilderde hij talloze vervalsingen in de stijl van bekende kunstenaars en wist op deze manier een gigantisch fortuin bij elkaar te vergaren.

De film wordt geregisseerd door Rudolf van den Berg. Acteur Jeroen Spitzenberger, bekend van Süskind, Alles is Liefde en Divorce, neemt de rol van Han van Meegeren op zich. De film zal naar verwachting in het najaar van 2016 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Op 29 februari 2016 werd er in de uitzending van EenVandaag aandacht besteed aan de film en wordt Wim van Krimpen - voormalig museumdirecteur van de Kunsthal in Rotterdam - bezocht, die voor een expositie over Van Meegeren een valse Vermeer kocht.

Kijk hierboven het fragment uit EenVandaag terug

Deel dit artikel