Videokunstenaar Floris Kaayk is uitgeroepen tot publieksfavoriet van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2014. Dat maakte het Stedelijk Museum Schiedam op 11 mei bekend tijdens de afsluiting van de tentoonstelling met daarin werk van de genomineerden.

Vliegende mensen

De Haagse Floris Kaayk (31) maakt animaties en semi-documentaires die je aan het denken zetten over de (mogelijke) toekomst. Zo suggereert hij in zijn video’s dat de mens later op eigen kracht kan vliegen, dat de wereld wordt overgenomen door lopende ogen en dat implantaten een eigen leven gaan leiden.

Juryprijs

Vorige maand ontving de kunstenaar al de juryprijs - tienduizend euro - van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs uit handen van juryvoorzitter Sanne Wallis de Vries. Daarover had de jury wel lang getwijfeld, want de films van Kaayk bevinden zich niet alleen op het terrein van verbeelding en vormgeving, maar ook op dat van technologie. Bovendien zal het werk van Kaayk niet zozeer in musea getoond worden, maar net zo goed op internet. En in hoeverre is het dan nog kunst te noemen? Toch was de jury uiteindelijk van mening dat Kaayks werk wel degelijk kunst is, en wel de kunst van een nieuwe generatie.

Publieksprijs

Op 11 mei is bekendgemaakt dat Kaayk naast de juryfavoriet ook nog eens de lieveling van het publiek is. Dit jaar brachten 1300 bezoekers hun stem uit tijdens de expositie van de genomineerde kunstenaars in het Stedelijk Museum Schiedam. Dat Kaayk zowel de jury- als de publieksprijs heeft gewonnen is erg bijzonder. Dit is sinds het acht-jarige bestaan van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs nog nooit eerder voorgekomen.

Deel dit artikel