Zes literaire schrijvers kregen de opdracht een nieuw verhaal te schrijven voor de radio. 'Fluiten in het donker' is het resultaat.

Nederlands radiodrama

Om een kwaliteitsimpuls aan het Nederlandstalig radiodrama te geven besloten het Mediafonds, het Nederlands Letterenfonds en de omroepen AVROTROS, NTR en de VPRO tot een gezamenlijk project getiteld Fluiten in het donker.

Fluiten in het donker

Zes literaire schrijvers kregen de opdracht een nieuw verhaal te schrijven voor de radio. Het Letterenfonds verstrekte de schrijfopdracht en het Mediafonds ondersteunde de productie van de hoorspelen. De reeks kwam mede tot stand in het kader van de lancering van woord.nl in maart 2014. Dit online platform werd opgericht voor verhalende radio van de publieke omroep.

Esther Gerritsen en Wanda Reisel

AVROTROS ging de samenwerking aan met de schrijfsters Esther Gerritsen en Wanda Reisel en vroeg de makers van productiemaatschappij De Hoorspelfabriek, Marlies Cordia en Vibeke von Saher, de hoorspelen te produceren en te regisseren. Gerritsen en Reisel bijten de komende twee weken het spits af in deze bijzondere serie.

Verhaal voor het slapen

Esther Gerritsen schreef Verhaal Voor Het Slapen, een bevreemdende vertelling over een monster dat de Amsterdamse Zeedijk opkruipt. Wanda Reisel schreef het verhaal De Jachtlub dat zij losjes inspireerde op de affaire Rob Oudkerk van een aantal jaren gelden.

Uitzendingen

De afleveringen zijn te beluisteren op de vrijdagnacht van 00:00 tot 00:30 uur op NPO Radio 1.

  1. Verhaal voor het slapen gaan (AVROTROS) Vrijdag 6 maart (start van 7 maart) van 00:00 - 00:30 uur Elke avond voor het slapen gaan vraagt de kleine Suzie om een verhaaltje aan haar moeder. En dan bij voorkeur dat van toen die man kwam praten over haar vader die ze niet meer zien en over het zeemonster. Schrijver: Esther Gerritsen Regisseur: Marlies Cordia Acteurs: Rifka Lodeizen als Angeliek (moeder), Kiki Lutje Berenbroek als Suzie (dochtertje) en Jaap Spijkers als Stijn (bezoeker)
  2. De Jachtclub (AVROTROS) Vrijdag 13 maart (start van 14 maart) van 00:00 - 00:30 uur Tom, een zelfgenoegzaam politicus van een kwijnende partij, wordt verraden. Door de beruchte columniste Mylene? Of door zijn eigen partij? Schrijver: Wanda Reisel Regisseur: Vibeke von Saher Acteurs: Georgina Verbaan als Mylène de Vries (schrijfster), Victor Reinier als Tom Smit (wethouder), Marcel Hensema als Onno Broerse (fractiemedewerker) en Marleen Stoltz als Sandra Vogels (vriendin van Mylène de Vries)
  3. Probeer om te keren (VPRO) Vrijdag 20 maart (start van 21 maart) van 00:00 - 00:30 uur Sylvia Hoeks en Maarten Heijmans in een radiodrama waarin een sollicitatiegesprek ontspoort in een geraffineerd machtspel. Schrijver: Christiaan Weijts Regisseur: Stef Visjager
  4. Een lege plek (VPRO) Vrijdag 27 maart (start van 28 maart) van 00:00 - 00:30 uur Pelle en zijn vader krijgen een ongeluk. Pelle sterft en probeert met zijn vader in contact te komen. Schrijver: Maartje Wortel Regisseur: Aletta Becker
  5. Een soort van Middeleeuwen (NTR) Vrijdag 3 april (start van 4 april) van 00:00 - 00:30 uur Tirannieke regisseur bouwt om zijn maffiageld weg te sluizen naar een middeleeuws ‘grid’ en wordt door zijn slimme technicus voor eeuwig daarnaartoe verbannen. Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer Regisseur: Vibeke von Saher
  6. Vrouw zonder schaduw (NTR) Vrijdag 10 april (start van 11 april) van 00:00 - 00:30 uur Wanneer Tara op een avond een ongeluk krijgt met een tram vindt het ambulancepersoneel een pistool in haar tas. Op de operatietafel wordt Tara achtervolgd door de spoken uit haar jeugd en zal ze moeten afrekenen met haar Iraanse familie. Schrijver: Kaweh Modiri regisseur: Jeroen Stout

>> Luister alle uitzendingen terug

Abonneer je op de podcasts

Abonneer je op de podcasts (via iTunes)

Deel dit artikel