Het water loopt je in de mond in Foam. Met de tentoonstelling ‘Feast for the Eyes - The Story of Food in Photography’ speelt het fotografiemuseum niet alleen in op de Instagram-hype van deze tijd, maar laat het tegelijkertijd de centrale rol van voedselfotografie in kunst, reclame en wetenschap zien.

Foto’s van eten staan zelden op zichzelf. Ze geven een unieke reflectie op sociale thema’s als identiteit en het familieleven. Voedsel kan een levensstijl of een natie representeren, maar ook hoop of wanhoop, honger of overdaad. Foam biedt reflectie in drie thema’s.

Stilleven

De stillevens van oorlogsfotograaf Roger Fenton (1819 - 1869) stammen uit de begintijd van de fotografie. Ze tonen een overvloed aan lekkernijen – zwarte druiven, ananas, perziken en abrikozen - rijk gearrangeerd. Maar de foto’s doen meer dan de traditie van het stilleven in de klassieke schilderkunst imiteren; ze belichten de donkere kant hiervan. Zoals 17e-eeuwse kunstenaars doormiddel insecten of het strategisch plaatsen van een schedel het bederven van vruchten en bloemen aankondigden, zet Fenton optisch effect in om een soortgelijk pessimisme te verbeelden.

Rond de tafel

De rituelen rondom eten en het reflecteren van culturele identiteit worden onder de loep genomen in 'Around the Table' met werk van onder andere Nickolas Muray (1892 - 1965). Zijn foto’s tonen tafels van Amerikaanse gezinnen in de jaren 50, vol weelde en heldere kleuren. De naoorlogse tijd mocht weer positief, vrolijk en vol overvloed zijn.

Spelen met eten

Wat gebeurt er wanneer je humor, spel en ironie met eten combineert? Martha Rosler geeft op humoristische wijze kritiek op de rol van de vrouw in de keuken. En met een hoofdtooi van citroenen geeft de Spaanse fotograaf Ouka Leele het vrije Spanje na het Franco-bewind weer. Met collages, fotoboeken, iconische fotografen en amateurs toont 'Feast for the Eyes' de complexiteit van vormen en betekenissen van voedsel. Met een gezonde portie humor.

Prikkel je smaakpapillen tijdens de speciale rondleiding

Een tentoonstelling over eten vraagt natuurlijk om een rondleiding met hapjes! Laat je rondleiden door de tentoonstelling 'Feast for the Eyes – the Story of Food in Photography'. De tentoonstelling laat in drie delen de relatie tussen eten en fotografie zien. Ieder deel wordt ingeluid met een lekker hapje. Na afloop van de rondleiding ben je van harte welkom in het museumcafé voor een drankje. 

Meer over deze speciale rondleiding

De tentoonstelling ‘Feast for the Eyes - The Story of Food in Photography’ is van 21 december 2018 t/m 3 maart 2019 te zien in Foam.

[Headerfoto: Peluqueria, Limones, 1979. Ouka Leele]

Deel dit artikel