Fotograaf Bert Nienhuis maakte voor Vrij Nederland talloze portretten van bekende Nederlanders. Voor de tentoonstelling ‘Over ouder worden en liefde’ in het Stadsarchief Amsterdam ging hij opnieuw op bezoek bij een aantal van zijn vroegere modellen.

Bert Nienhuis was van 1975 tot 2012 de vaste fotograaf van weekblad Vrij Nederland. Hij maakte er prachtige beeldreportages van mensen in hun alledaagse bestaan, die hij vaak lang en intensief volgde. Met reportages als Achter op de Antillenstraat en De pont van kwart over zeven (over het IJ in Amsterdam) leverde hij een bijdrage aan de vernieuwing van de sociale fotografie.

Ook maakte Nienhuis voor Vrij Nederland portretten bij interviews van onder meer Youp van ’t Hek, Jan Cremer, Erwin Olaf, Nelleke Noordervliet, Wim Kok en Kitty Courbois. Wat deze foto’s zo bijzonder maakt is dat de stijl ervan heel open en ongedwongen is en dat Nienhuis een scherp oog heeft voor detail.

Voor de nieuwe tentoonstelling Over ouder worden en liefde in het Stadsarchief Amsterdam ging Nienhuis nog eens op bezoek bij een aantal van de bekende Nederlanders. Hij fotografeerde ze opnieuw in hun eigen omgeving en met hun geliefden. In de tentoonstelling in het Stadsarchief hangen de nieuwe foto’s naast de oude en leveren zo een indrukwekkend beeld op over ouder worden en liefde.

De tentoonstelling Over ouder worden en liefde is van 28 maart t/m 25 mei te zien in het Stadsarchief Amsterdam.

Deel dit artikel