Dirigent, blokfluitist en oudemuziekspecialist Frans Brüggen is overleden.

Frans Brüggen overleed op woensdag 13 augustus op 79 jarige leeftijd.

Bekijk in het overzicht rechts op deze pagina hoogtepunten van Frans Brüggen.

Wereldberoemd

Brüggen werd in 1934 in Amsterdam geboren. Hij studeerde dwarsfluit en blokfluit bij Kees Otten aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook studeerde hij musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1955 werd hij op 21-jarige leeftijd aangesteld als docent bij het Koninklijke Conservatorium te Den Haag.

In de jaren '60 en '70 werd Brüggen wereldberoemd als blokfluitist. Door zijn uitvoeringen hielp hij de blokfluit af van het imago van kinderinstrument. Ook bracht hij verschillende hedendaagse componisten ertoe werken voor blokfluit te schrijven.

Orkest van de Achttiende Eeuw

In 1981 richtte Frans Brüggen het Orkest van de Achttiende Eeuw op. Dit doet hij vanuit een drang om 18e en vroeg 19e eeuwse muziek te laten klinken zoals de componist het bedoeld heeft. Het Orkest speelt op authentieke instrumenten of kopieën daarvan om het oorspronkelijke klankbeeld zoveel mogelijk te benaderen. In augustus 1991 maakt Brüggen zijn debuut als dirigent van het Orchestra of the Age of Enlightenment tijdens het festival van Salzburg. Hierna volgen gastdirigentschappen bij diverse orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest. Brüggen was vaste gastdirigent en eredirigent van de Radio Kamer Filharmonie.

Eremedaille

Op 22 september 2010 in Paleis Huis ten Bosch verkreeg hij van koningin Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje.

“Het mooiste zou ik vinden als ik rechtvaardig zou zijn ten opzichte van de componist”

- Frans Brüggen -

Laatste cd Frans Brüggen: Mozart - The Last Three Symphonies.

Deel dit artikel