Ze deelden al een directeur, maar delen nu ook de naam 'Frans Hals Museum'. Het vernieuwde Frans Hals Museum bestaat uit twee locaties; locatie Hal (het voormalige De Hallen) en de locatie Hof (voormalige Frans Hals Museum), met ieder een eigen thema.

Het vernieuwde museum biedt kunst uit de Gouden Eeuw, exposities van hedendaagse kunstenaars en een mix van beiden. Kunstwerken uit verschillende perioden worden samen getoond. Het uitgangspunt hierbij is volgens het museum de verbondenheid van kunst door de eeuwen heen. 

blockquote
Het nieuwe Frans Hals Museum denkt als een kunstenaar, door de grenzen van tijd en ruimte heen.
Museumdirecteur Ann Demeester

Rendez-vous met Frans Hals

'Het nieuwe Frans Hals Museum denkt als een kunstenaar door de grenzen van tijd en ruimte heen', aldus museumdirecteur Ann Demeester. 'Tegelijkertijd is het spraakmakend en werelds en voor de bezoeker en lokale bewoner maximaal gastvrij en zichtbaar'. Ter gelegenheid van het vernieuwde museum is de experimentele collectietentoonstelling Rendez-vous met Frans Hals te zien. In deze tentoonstelling staan persoonlijke interpretaties van hedendaagse kunstenaars en kunstkenners van originele én imaginaire schilderijen van de meester centraal.

Een flirterige ontmoeting

De tentoonstelling draait om een flirterige ontmoeting (rendez-vous) tussen 21e-eeuwse kunstenaars en kunsthistorici, allen bewonderaars van Frans Hals. Zij herinterpreteren het werk van de meesterschilder op eigenzinnige wijze. De tentoonstelling start op beide locaties op 30 maart en is in de Hal te zien tot en met 16 september en in Hof tot en met 30 september.

De tentoonstelling is op beide locaties te bewonderen. Op locatie Hof zal de nadruk liggen op topstukken van Frans Hals uit de eigen collectie. Het imaginaire oeuvre van Frans Hals en de interpretaties van de kunstkenners en kunstenaars zijn te zien op locatie Hal. 

Meer Frans Hals?

De wereldberoemde regentenportretten van Hals behoren tot zijn beroemdste en meest geliefde werken en ondergingen een intensieve restauratie waarbij vergeelde vernislagen en verkleurde retouches werden verwijderd. Dat zorgde voor onverwachte grote verrassingen én kleine teleurstellingen bij het restauratieteam. Bekijk de uitzending van Kunstuur over deze restauratie.

Deel dit artikel