'Haar installaties laten zich ervaren als een achtbaan waarin van alles tegelijk met de kijker gebeurt. Haar diorama's zijn rijk, fascinerend en zowel raadselachtig als technisch verbluffend', aldus de jury die unaniem koos voor Funda Gül Özcan als winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019. De bekendmaking was live te horen tijdens een uitzending van het radioprogramma Opium. 

clock update 3 jun 2019, 7:37
Funda Gül Özcan wint ook de publieksprijs

Na het winnen van de juryprijs heeft Gül Özcan ook de publieksprijs van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs gewonnen. De kunstenares kreeg de meeste van de bijna 1500 stemmendie werden uitgebracht door museumbezoekers van het Stedelijk Museum. 

Traumatiseren met geluk en schoonheid

Kunstenares Funda Gül Özcan maakt hedendaagse diorama’s. Een soort vitrines die je vaak tegenkomt in natuurhistorische musea. Haar expositieruimtes zijn altijd donker, maar wanneer je de ruimte binnenkomt, is het alsof je in haar hoofd kunt kijken. Haar werk zit vol met haar jeugdherinneringen. Hoe het was om op kermissen rond te hangen of de Oktoberfesten in Beieren, waar ze opgroeide. Ze wil bezoekers ‘traumatiseren met geluk en schoonheid’. Gül Özcan: ‘Misschien dat het werk daardoor veel te groot wordt, maar ze willen het toch hebben en exposeren.’

blockquote
Make art, not war
Funda Gül Özcan

Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum in Utrecht en presentator van Nu te Zien!, nomineerde kunstenaar Funda Gül Özcan voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019. Daarmee was ze één van de drie kanshebbers voor de prijs. Volgens Rutten zet Gül Özcan haar positie als vrouw en Turkse in om op een prikkelende manier de actualiteit te bevragen. 
Ze neemt je mee in de ontwikkeling van haar generatie. Gül Özcan werd geboren in Duitsland waar haar ouders vanuit Turkije heen waren getrokken. Rutten: ‘Haar werk laat zich niet in een paar honderd woorden vatten. Het is als een wervelwind, alsof je in een sneltrein naar buiten kijkt en ogen te kort komt om alles in je op te nemen.’

De jury onder voorzitterschap van oud-politica Andrée van Es ziet de prijs als de bekroning van een oeuvre 'vol verschillende perspectieven en met grote zeggingskracht.' Het werk van Gül Özcan 'kan zowel apocalyptisch kan zijn als fun, donker en licht, technisch vaardig maar ook ontroerend simpel.' Verder bestond de jury uit Anne Geene, (kunstenaar en winnaar van de prijs in 2018), Sofía Hernández Chong Cuy (directeur van Witte de With centrum voor hedendaagse beeldende kunst in Rotterdam) en Anna van Leeuwen (kunstjournalist van de Volkskrant.)

Gül Özcan ontvangt als winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019 tien duizend euro, ter beschikking gesteld door de Rabobank, en een boekpublicatie, dankzij het Jaap Harten Fonds. Beluister hier de uitreiking van de live-uitzending van het radioprogramma Opium


Voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019 waren naast Funda Gül Özcan kunstenaars Lonneke van der Palen (gescout door fotografe Robin de Puy) en Neo Matloga (gescout door kunstverzamelaar Rattan Chadha) genomineerd. Matloga wordt door de jury geroemd voor het creëren van zijn eigen universum. 'De kunstenaar slaagt erin kunst te maken waarin zowel politieke betekenis schuilt als een psychologische lading.' Fotografe Van der Palen heeft volgens de jury een geweldig oog. 'Haar werk neemt de kijker mee in de bijrijdersstoel op een verrassende en verleidelijke roadtrip.'


De tentoonstelling met werk van de drie genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is te zien tot en met 16 juni in Stedelijk Museum Schiedam. Bezoekers kunnen daar tot eind mei stemmen op de publieksfavoriet. Deze publieksprijs wordt uitgereikt op 2 juni in het museum. De winnaar van de publieksprijs ontvangt vijfentwintighonderd euro.

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een oeuvreprijs voor getalenteerde kunstenaars van 35 jaar of jonger, wonend en werkend in Nederland. De prijs komt voort uit een samenwerking van AVROTROS, Stedelijk Museum Schiedam en de Volkskrant.

Deel dit artikel