Afgelopen week stond de nieuwe chef-dirigent Daniele Gatti voor het Koninklijk Concertgebouworkest. Dat is voor het eerst sinds zijn benoeming als opvolger van Mariss Jansons. Op zijn versie van Mahler’s Zesde Symfonie werd zeer wisselend gereageerd. Saai was het in ieder geval niet! Luister hier het zondagmiddagconcert terug.

De recensenten kunnen het niet eens worden over Gatti's interpretatie van Mahlers Zesde Symfonie. Het Zondagmiddagconcert van radio 4 is nu terug te luisteren op de programmawebsite. We zijn benieuwd naar uw oordeel over de nieuwe maestro! Reageren kan onderaan deze pagina.

Vijf Sterren

Trouw-recensent Peter van der Lint overlaadt de nieuwe maestro met sterren. “Gatti’s Zesde overdondert” en “hij zet de boel in lichterlaaie.” Maar bij Daniele Gatti is niets zeker, zo nuanceert hij zijn lofzang.  “Vliegen we uit de bocht, dan vliegen we uit de bocht.”

Straaljagers

Dat het een dubbeltje op zijn kant is blijkt wel uit de recensie die in De Volkskrant verscheen. Biëlla Luttmer heeft het over opstijgende straaljagers en een “klankbombardement” als ze de praktijken van Daniele Gatti beschrijft. Ook in het NCR wordt de uitvoering van Mahler’s Zesde Symfonie wat aan de vurige kant gevonden: Gatti is een man van de grote gebaren.

Steriel

Dat hoeft niet verkeerd uit te pakken. “Het Concertgebouworkest en het Amsterdamse publiek hebben de nieuwe chef omarmd en er waren vele schitterende momenten”, aldus Erik Voermans in het Parool.  Maar ook hij heeft enkele bezwaren: Gatti’s emotionele interpretatie is “ronduit steriel” en de nieuwe chef is “iets te eigenwijs”.

Mahler

Deze eigenwijsheid heeft van doen met Gatti’s keuze Mahler’s Scherzo voor het Andante uit te voeren. Door met de traditie van onder andere Jansons en Bernard Haitink te breken maakt de nieuwe chef een gewaagde sprong:  het Concertgebouworkest staat immers bekend om de beste Mahler-uitvoeringen.

Zondagmiddagconcert met Kavakos

Aanstaande woensdag en donderdag staat Daniele Gatti opnieuw voor het Concertgebouworkest, nu met een vioolconcert van Alban Berg door Leonidas Kavakos, werk van Schumann en van Wagner. De opname hiervan is weer in het Zondagmiddagconcert te beluisteren.

Deel dit artikel