Eindelijk is het zover. Het Gemeentemuseum Den Haag – het museum met de grootste collectie Mondriaans ter wereld – had er nog geen, maar heeft nu één van de zes Mondriaanjurken van Yves Saint Laurent aangekocht. Vanaf volgende week is deze jurk te zien in de vaste tentoonstelling ‘Mondriaan & De Stijl’.

De Mondriaanjurk

De Mondriaanjurk komt uit de herfst/wintercollectie van 1965/66 van de prominente Franse modeontwerper Yves Saint Laurent. De collectie werd later bekend als de ‘Mondriaan-collectie’, vanwege het grote succes van de zes op het werk van Mondriaan geïnspireerde jurken.

De mode van de jaren zestig

Modeontwerpers van de jaren zestig lieten zich regelmatig inspireren door de maatschappelijke ontwikkelingen en stromingen uit hun tijd. Eén van die ontwikkelingen was bijvoorbeeld de opmars van de tweede feministische golf, met als één van de hoogtepunten de uitvinding van de anticonceptiepil. In de mode nam dit een belangrijke vernieuwing met zich mee: vrouwen gingen voortaan meer ‘mannenkleding’ dragen, zoals broeken. Yves Saint Laurent leverde hier in de modewereld ook zijn bijdrage aan en ontwierp zijn befaamde ‘Le Smoking’ – een driedelig pak voor de moderne vrouw.

Close Up: Twiggy

Ben je benieuwd geworden naar de mode van de jaren zestig? De Close Up-documentaire over het mode-icoon Twiggy biedt een heldere inkijk in dit modetijdperk aan de hand van de bijbehorende maatschappelijke ontwikkelingen. Bovendien worden de beelden ondersteund met muziek van rocklegendes uit de betreffende periode, zoals the Beatles en the Rolling Stones.

Kijk hierboven naar de documentaire in de webplayer.

Deel dit artikel