Lonneke van der Palen, Neo Matloga en Funda Gül Özcan zijn de drie jonge kunstenaars die dit jaar kans maken op de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Van 16 maart t/m 16 juni 2019 kun je in Stedelijk Museum Schiedam hun werk bekijken én stemmen op jouw favoriet. 

clock update 19 apr 2019, 8:10
Funda Gül Özcan wint de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019

De jury koos unaniem voor Funda Gül Özcan als winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019. Bezoekers kunnen in Stedelijk Museum Schiedam tot eind mei stemmen op de publieksfavoriet. Deze publieksprijs wordt uitgereikt op 2 juni in het museum. De winnaar van de publieksprijs ontvangt vijfentwintighonderd euro. 

Op de zeepkist voor drie jonge kunsttalenten

De drie genomineerde kunstenaars zijn voorgedragen door kenners uit de Nederlandse kunstwereld, die meteen als ambassadeurs voor de betreffende kunstenaar optreden. Dit jaar kozen fotograaf Robin de Puy, directeur van het Centraal Museum in Utrecht Bart Rutten en kunstverzamelaar Rattan Chadha deze bijzondere talenten. 

Lonneke van der Palen

Lonneke-van-der-Palen_-Der-Spiegel.jpg
Lonneke van der Palen - Der Spiegel
Lonneke-van-der-Palen_-Der-Spiegel.jpg
blockquote
Zij weet een plastic zak, een lullig paaltje of een afstandsbediening zo te fotograferen dat het er opeens wél magisch uitziet
Fotograaf Robin de Puy

Fotograaf Robin de Puy nomineert fotograaf Lonneke van der Palen (1985). De Puy vindt dat Van der Palen in haar werk prachtig weet te spelen met licht, kleur en vorm. Haar series vrij werk gemaakt in Kaapstad, Amerika en Marokko zijn De Puy’s favorieten.

De Puy was eerder te zien in de Close Up documentaire ‘Robin de Puy - Ik ben het allemaal zelf’, die werd genomineerd voor een International Emmy Award in de categorie ARTS.


Neo Matloga

Neo-Matloga_-Meneer-le-mistress_-2018.jpg
Neo Matloga - Meneer le mistress
Neo-Matloga_-Meneer-le-mistress_-2018.jpg
blockquote
De figuren op de schilderijen zijn zoekend en onvoorspelbaar. Wat spreek er uit hun zielen?
Kunstverzamelaar Rattan Chadha

Kunstverzamelaar Rattan Chadha nomineert Neo Matloga (1993). Chadha koos voor de Zuid-Afrikaanse schilder, die is verbonden aan kunstenaarswerkplaats De Ateliers in Amsterdam, vanwege diens eigenzinnigheid en het feit dat het werk zich niet in een eerste oogopslag prijsgeeft. 

Chadha is de oprichter van Mexx en hotelketen citizenM en heeft een bijzondere privécollectie met hedendaagse kunst. Een selectie van ruim zestig werken, van internationaal gerenommeerde kunstenaars zoals Marlene Dumas, Erik van Lieshout, Andy Warhol en Jack Whitten, is tot en met 26 mei 2019 te zien in de Kunsthal tijdens de tentoonstelling ‘Trouble in Paradise’.


Funda Gül Özcan

Funda-Gu__l-O__zcan.jpg
Funda Gül Özcan
Funda-Gu__l-O__zcan.jpg
blockquote
Zij vermengt op een vernuftige wijze het persoonlijke met het maatschappelijke. Haar werk oogt flashy en hightech maar is evenzeer trashy en ruig.
Museumdirecteur Bart Rutten

Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum in Utrecht en presentator van Nu te Zien!, nomineert kunstenaar Funda Gül Özcan (1984) die haar positie als vrouw en Turkse inzet om op een prikkelende manier de actualiteit te bevragen. 

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een oeuvreprijs voor getalenteerde kunstenaars van 35 jaar of jonger, wonend en werkend in Nederland. De prijs komt voort uit een samenwerking van AVROTROS, Stedelijk Museum Schiedam en de Volkskrant. De drie talenten maken kans op tien duizend euro, ter beschikking gesteld door de Rabobank, en een boekpublicatie, dankzij het Jaap Harten Fonds. De winnaar van de publieksprijs ontvangt vijfentwintighonderd euro.   

Juryprijs en publieksprijs

De drie jonge kunstenaars kunnen de juryprijs en/of publiekprijs winnen. De winnaar van de publieksprijs wordt op 2 juni bekend. Tot dan kunnen bezoekers van het Stedelijk Museum Schiedam hun stem uitbrengen bij een bezoek aan de tentoonstelling. De winnaar van de juryprijs wordt op 18 april bekend gemaakt tijdens een speciale uitzending van Opium op NPO Radio 4 vanuit VondelCS. De uitzending wordt gepresenteerd door Andrea van der Pol. Zij spreekt met de kanshebbers, kunstkenners en natuurlijk met de winnaar. Ook is er er is muziek en natuurlijk het juryrapport. 

De voorzitter van de jury is dit jaar oud-politica en oud-wethouder van Amsterdam Andrée van Es. Verder bestaat de jury uit Anne Geene, kunstenaar en winnaar van de prijs in 2018; Sofía Hernández Chong Cuy, directeur van Witte de With centrum voor hedendaagse beeldende kunst in Rotterdam, en Anna van Leeuwen, kunstjournalist van de Volkskrant.

De winactie voor kaartjes voor de uitreiking van De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is verlopen. Winnaars ontvangen uiterlijk dinsdag 16 april een e-mail. Als je geen mail ontvangt, dan heb je niet gewonnen. 

Deel dit artikel