De vijf genomineerden zijn: Dina Danish, Koen Taselaar, Levi van Veluw, Bram De Jonghe en het duo Sander Breure en Witte van Hulzen. De winnaar ontvangt 10 duizend euro, ter beschikking gesteld door het BNG Cultuurfonds.

De genomineerden

Sander Breure en Witte van Hulzen maken onder meer installaties, films, foto's en performance art, zoals eerder dit jaar bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Dina Danish neemt als uitgangspunt voor haar werk een onverwacht, belachelijk onderwerp, zoals kauwgom of tongbrekers. Dat werkt zij vervolgens heel serieus uit in verschillende vormen. Levi van Veluw is fotograaf en videokunstenaar en exposeert nu bij het CODA museum in de tentoonstelling Sounds of Silence. Tekenaar Koen Taselaar werkt ook ruimtelijk. Zo ontwierp hij een muur van het toekomstige metrostation Ceintuurbaan in Amsterdam. Bram De Jonghe is naast kunstenaar ook uitvinder. Afgelopen zomer had hij een solotentoonstelling bij Stroom Den Haag, met als thema beweging.

Stemmen

Het werk van alle genomineerden is vanaf 8 februari tot en met 12 april 2015 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Bezoekers kunnen stemmen op hun favoriet, die op de laatste dag van de tentoonstelling bekend wordt gemaakt. Kunstuur besteedt in een tv-uitzending aandacht aan de genomineerde kunstenaars. Houd site in de gaten hiervoor. De winnaar van de prijs, georganiseerd door de Volkskrant, AVROTROS en het Stedelijk Museum Schiedam wordt op 19 maart bekendgemaakt tijdens een rechtstreekse uitzending van Opium TV.

Deel dit artikel