In Oekraïne zijn een aantal gestolen schilderijen van het Westfries Museum opgedoken. De meesterwerken zijn in 2005 uit het museum geroofd.

Kunstroof

In 2005 werden door dieven 24 schilderijen en wat zilverwaar uit het Westfries Museum gestolen. Tien jaar lang was het onduidelijk wat er precies met de kunst gebeurt was, totdat plots dit weekend naar buiten kwam dat de schilderijen zich in Oekraïne bevinden. Museumdirecteur en kunstroofexpert Arthur Brand kwam de schilderijen op het spoor omdat een ultranationalistische gevechtsmilitie uit Oekraïne de schilderijen probeerde te verkopen.

Persconferentie

Vanochtend werd door het Westfries Museum een persconferentie over de vondst gegeven. Daaruit kwam naar voren dat het misschien al te laat is om de schilderijen terug te krijgen. Museumdirecteur Arthur Brandt zei dat, aan de foto’s te zien, de schilderijen waarschijnlijk opgerold zijn geweest en dat de staat van de werken hierdoor sterk verslechtert is. Volgens de militie zijn de werken zo’n 50 miljoen euro waard. Brand ontkracht dit, vanwege de slechte staat zijn de werken maximaal 500.000 euro waard. Volgens hem moet het Museum direct actie ondernemen wil het de schilderijen ooit nog terugzien.

Deel dit artikel