Goed nieuws! Twee schilderijen die in de jaren zeventig in Londen werden gestolen, zijn in Italië teruggevonden. Dat maakte het Italiaanse persbureau ANSA woensdag bekend.

Beeld je eens in: op een plaatselijke veiling koop je twee leuke schilderijtjes. Jaren later blijkt ineens dat ze van de hand van wereldberoemde kunstenaars zijn, én ook nog eens gestolen. Het overkwam een fabrieksarbeider uit de Noord-Italiaanse stad Turijn.

In 1975 kocht de man twee schilderijen voor nog geen 25 euro op een veiling van voorwerpen die in treinen waren gevonden. Nietsvermoedend plaatste hij de werken boven zijn keukentafel, waar ze bijna veertig jaar lang bleven hangen.

Ongeveer een maand geleden werden de schilderijen ineens ontdekt door de Italiaanse politie. Het bleek te gaan om Fruits sur une table ou nature au petit chien van Paul Gauguin, waarvan de waarde op 15 tot 35 miljoen euro wordt geschat, en La femmme aux des fauteuils van Pierre Bonnard, met een geschatte waarde van 600.000 euro. Beide werken werden midden jaren zeventig uit een huis bij het chique Regent’s Park in Londen gestolen.

De Italiaanse minister van Cultuur Dario Franceschini heeft de doeken woensdag aan de pers getoond en details over de vondst bekendgemaakt.

Deel dit artikel