Het gestolen schilderij 'La Coiffeuse' van Pablo Picasso is na een zwerftocht over de wereld weer terug in Parijs. In december 2014 werd het schilderij ontdekt op het vliegveld in New York.

La Coiffeuse

De schilder van het werk, Pablo Picasso (1881-1973), was een Spaanse kunstschilder die vooral bekendstaat als de grondlegger van het kubisme. Later in zijn carrière werd hij sterk beïnvloed door het opkomende surrealisme. Het gestolen schilderij La Coiffeuse werd in 1911 geschilderd door Picasso. Het kubistische schilderij heeft een geschatte waarde van vijftien miljoen dollar en werd in 2001 ontvreemd uit het museumdepot van Centre Pompidou.

Terug naar Parijs

Het werk werd in december 2014 ontdekt op de luchthaven van Newark. De douane onderschepte daar een verdacht pakketje waar opstond de tekst "Art Craft/30 E/Zalig Kerstmis". Hierin bleek het gestolen ‘La Coiffeuse’ te zitten. Het werk is echter wel zwaar beschadigd en zal gerestaureerd moeten worden. Wat er precies met La Coiffeuse gebeurt is, wanneer het precies gestolen is, en wie het pakket uiteindelijk via de post naar New York heeft gezonden blijft onduidelijk. Er wordt gedacht dat er georganiseerde misdaad achter de daad zit. Op 24 september werd de terugkomst van het schilderij met een plechtige ceremonie gevierd in het Centre Pompidou in Parijs.

Kijk hier de Close Up documentaire over het spraakmakende leven van 'Pablo Picasso'

Deel dit artikel