Wat kan een provincie het beste doen wanneer de kunst die het over de jaren heeft aangekocht in depots ligt te verstoffen? Simpel, het teruggeven aan de makers ervan of aan hun erfgenamen.

Provincie Utrecht

Dat is precies wat de provincie Utrecht doet. Utrecht heeft in de periode 1975-2005 een heleboel kunst verworven, maar een groot deel van de werken wordt niet meer actief ingezet.

Kunstuitleen

Veel kunstwerken van de Stichting Kunstuitleen Utrecht worden bijvoorbeeld niet meer uitgeleend en blijven daarom maar in de depots liggen. Dat is niet alleen zonde, maar de opslag en het onderhoud van de kunstwerken kost de provincie bovendien bakken met geld.

Niet museaal provinciaal

Daarom heeft de provincie Utrecht besloten om de collectie 'niet-museaal provinciaal' kunstbezit aanzienlijk te reduceren. In totaal gaat het om werken van circa 700 kunstenaars. De kunstwerken die worden afgestoten uit de collectie zijn in de meeste gevallen kwetsbaar, zwaar beschadigd of gedateerd.

Kunst afhalen

Waar gaan al die kunstwerken heen? In eerste instantie worden ze gratis en voor niets teruggegeven aan de kunstenaars of hun erfgenamen. Willen die een werk niet terug hebben, dan wordt er geprobeerd om het te 'herbestemmen' via verkoop, veiling of schenking. In het uiterste geval wordt een werk met toestemming van de kunstenaar vernietigd, maar dat heeft de provincie natuurlijk liever niet.

Deel dit artikel