Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch presenteert van 13 februari tot en met 8 mei 2016 de bijzondere tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie’. Met 20 schilderijen (panelen en triptieken) en 19 tekeningen is het de grootste overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch ooit.

De tentoonstelling

Al sinds 2007 is het Noordbrabants Museum bezig met de voorbereidingen voor de expositie. Het museum bezit zelf geen werken van Bosch en heeft voor de expositie onder meer bruiklenen gekregen van Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Musée du Louvre (Parijs), Gallerie dell'Accademia (Venetië), Metropolitan Museum of Art (New York) en National Gallery of Art (Washington). Het Prado in Madrid wil echter de Tuin der Lusten niet uitlenen, omdat het als een te belangrijk stuk wordt beschouwd.

Jheronimus Bosch

De kunstschilder Jheronimus Bosch (1450-1516) ging de geschiedenis in als ‘den duvelmaker’ vanwege zijn schilderingen van satirische taferelen. Zijn werken van wonderlijke gedrochten en nachtmerries verbeelden de grote thema’s van zijn tijd: verleiding, zonde en rekenschap. Bosch werkte tijdens de overgang tussen middeleeuwen en renaissance, met als gevolg dat zijn schilderijen relevante onderwerpen voor die tijd weerspiegelen, zoals de relatie tussen de mens, omgeving en schepper.

Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie is van 13 februari tot en met 8 mei 2016 te zien in het Noordbrabants Museum.

Deel dit artikel