Het eerste schilderij uit de omstreden kunstcollectie van Cornelius Gurlitt is woensdag 24 juni 2015 in Londen onder de hamer gegaan bij veilinghuis Christie's in Londen. Het schilderij 'Twee ruiters op het strand' werd teruggegeven aan de erfgenamen van David Friedmann, een door nazi’s vermoorde Joodse baksteenproducent en kunstverzamelaar.

Max Liebermann

Twee ruiters op het strand, is een kunstwerk van de impressionist Max Liebermann uit 1901. Het werk bracht maar liefst 2,7 miljoen euro op. Afgelopen mei werd het schilderij overgedragen aan David Toren (90), de erfgenaam van zijn oudoom David Friedmann. Het schilderij werd in 2012 ontdekt in een collectie van 1.280 werken in het appartement van Gurlitt in München.

Nazi roofkunst

Een deel van de werken van de collectie is roofkunst die Gurlitts vader, de kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt, verkreeg door handel met de nazi's. Gurlitt stelde echter dat zijn vader deze kunst eerlijk verkregen had en weigerde de kunstwerken af te staan. Vlak voor zijn dood in 2014 draaide hij bij en verklaarde hij dat de kunstwerken terug moesten naar hun rechtmatige eigenaren. Wel nam hij replica's van zijn favoriete schilderijen mee zijn graf in.

Museum Bern

Gurlitt liet zijn collectie na aan het museum in Bern. Dat accepteerde de collectie, met de kanttekening voornemens te zijn de gestolen kunst terug te geven aan de rechthebbenden. Twee ruiters op het strand is nooit terechtgekomen in het museum in Bern, omdat het direct naar de rechtmatige eigenaren toeging. Honderden andere Joodse eisers wachten nog op uitsluitsel van het Duitse onderzoek.

Deel dit artikel