17 maart opent de Hermitage binnen zijn muren het eerste Outsider Art Museum in Nederland met kunstwerken gemaakt door mensen die niet aan een kunstacademie zijn opgeleid en soms lijden aan een psychische stoornis. Eén van de kunstenaars is de Japanse Shinichi Sawada (1982).

Outsider Art wordt gemaakt door mensen die niet zijn opgeleid aan de kunstacademie, en de regels van de conventionele kunstwereld negeren of afwijzen. Sommige Outsider-kunstenaars leiden aan psychische stoornissen.

Sawada is geboren met een ernstige vorm van autisme. Jarenlang werkte Sawada in de bakkerij van een instituut voor geestelijk gehandicapten, maar na zijn deelname aan een workshop waar hij met klei mocht werken, ontwikkelde hij een passie voor beeldhouwen.

De keramische sculpturen van magische en monsterlijke wezens lijken te ontstaan vanuit een persoonlijke mythologie. Alle beelden die Sawada maakt zijn bedekt met punten en stekels, waardoor de beesten er bijna angstaanjagend uit zien.

Sawada’s werk was onder andere te zien op de 55e Biennale in Venetië in 2013, die voor een groot deel gewijd was aan Outsider Art. Deze tentoonstelling betekende de doorbraak van deze opkomende stroming in de internationale kunstwereld.

Werken van Sawada en andere Oustider-kunstenaars worden vanaf half maart getoond in een nieuwe museale ruimte in de Hermitage Amsterdam. Samen met museum Het Dolhuys in Haarlem en zorgorganisatie Cordaan vraagt de Hermitage op deze manier meer aandacht en waardering voor mensen met een beperking.

Het Outsider Art Museum opent haar deuren binnen de Hermitage Amsterdam op 17 maart 2016.

Deel dit artikel