De komst van het Collectiegebouw van het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam komt steeds dichterbij. De laatste obstakels zijn eind juli overwonnen tijdens een bodemprocedure bij de Raad van State. Naar verwachting zal het Collectiegebouw in 2018 open gaan.

De collectie

Het Collectiegebouw verbetert het beheer en de zichtbaarheid van de collectie van het Museum Boijmans Van Beuningen. De collectie bestaat op dit moment uit ongeveer 145.000 objecten. Te veel om in het museum te tonen aan het publiek. We zien maar 8% van de gehele collectie! Ook zijn de depots nu verdeeld over plekken binnen en buiten Rotterdam. Sommige depots zijn in slechte staat. Zo ontstond er afgelopen zomer nog wateroverlast in een van de depots.

Open en toegankelijk

De depots van musea zijn veelal gesloten en niet toegankelijk voor het publiek. Het Museum Boijmans van Beuningen wil hun collectie openstellen en bezoekers laten meekijken in de wereld die normaal verborgen blijft. Zo kun je straks dwalen door het Collectiegebouw, een speciale rondleiding doen waarbij je met een gids en een bewaker de kluis in gaat of genieten van een tentoonstelling op het dak.

Bekijk hier de Kunstuur Special ‘Het ideale museum’ waarin presentator Lucas De Man spreekt met Ina Klaassen (zakelijkleider van het Museum Boijmans van Beuningen) over het depotprobleem en dit bijzondere nieuwe Collectiegebouw. 

Architectuur

Het Collectiegebouw moet het eerste openbare kunstdepot in Europa worden. Het imposante, transparante gebouw is ontworpen door architect Winy Maas van het architectenbureau MVRDV. Dit bureau ontwierp eerder de Markthal in Rotterdam. Ook het Collectiegebouw zal een bijzonder icoon worden voor de stad Rotterdam.

Deel dit artikel