Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, zit van 30 november t/m 4 december 2015 in de rubriek 'Het Klassieke Hart', van het NPO Radio 4-programma De Klassieken. Vijf dagen lang laat hij zijn favoriete muziek horen. Tempel: "Klassieke muziek is een pepmiddel voor me!"

Benno Tempel

Benno Tempel is al bijna zeven jaar werkzaam als directeur van het Gemeentemuseum Den Haag. Tempel studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam, met specialisatie 19e- en vroeg 20e-eeuwse kunst. Tempel werd op zijn 36ste museumdirecteur. Het Gemeentemuseum is een van de grootste kunstmusea van Nederland. Het museum beschikt over een omvangrijke collectie moderne kunst, mode, kunstnijverheid en muziekinstrumenten. Het is bovendien internationaal vermaard vanwege de collectie Mondriaans, de grootste ter wereld.

Tempel is dit jaar jurylid van de AVROTROS-fotografiewedstrijd. U kunt nog t/m zaterdag 5 december 12.00 uur stemmen op een werk uit de juryselectie. Alle geselecteerde foto's vindt u op de site van AVROTROS Kunst.

Het Klassieke Hart

Elke werkdag hoort u rond 10.30 uur in het radioprogramma De Klassieken (op NPO Radio 4) de rubriek 'Het Klassieke Hart', waarin een bekende Nederlander zijn of haar favoriete klassieke muziek deelt. Bekijk hier de keuzes van Benno Tempel:

Maandag 30 november

Richard Strauss: Letzte Lieder - nr.3, "Beim Schlafengehen"

Elisabeth Schwarzkopf [sopraan] en Radio Symphonie Orchester Berlin o.l.v. George Szell

Dinsdag 1 oktober

Franz Schubert: Sonate voor arpeggione en piano D.821, "Arpeggione-sonate" - deel II, "Adagio"

Mstislav Rostropovich [cello] en Benjamin Britten [piano]

Woensdag 2 oktober

Gustav Mahler: Kindertotenlieder: Wenn Dein Mütterlein

Kathleen Ferrier [alt] en Wiener Philharmoniker o.l.v. Bruno Walter

Donderdag 3 oktober

John Cage: Dream, 1948

Joshua Pierce [piano]

Vrijdag 4 oktober

Erik Satie: Socrate 1

Jean-Paul Fouchécourt [tenor] en Ensemble Erwartung o.l.v. Bernard Desgraupes

Ga naar de site van De Klassieken voor een exclusief online interview met Tempel, waarin hij vertelt dat hij fan is van de abstracte muziek van Morton Feldman. Op de site zijn ook alle fragmenten naderhand terug te luistere

Deel dit artikel