Het Nationale Ballet ontwikkelt, produceert en toont ballet van internationaal topniveau. Het gezelschap wil op die manier een groot en eigentijds publiek in contact brengen met en in vervoering laten raken door de schoonheid van de kunstvorm.

Het Nationale Ballet heeft zich in de afgelopen vijftig jaar ontwikkeld tot een toonaangevend balletgezelschap met een uniek en breed repertoire, een traditie in vernieuwing en met zo'n tachtig dansers die uit de hele wereld afkomstig zijn. Het gezelschap neemt een vooraanstaande plaats in binnen het Nederlandse culturele leven en daarbuiten.

Choreografen

Ted Brandsen, Hans van Manen en Krzysztof Pastor zijn de vaste choreografen van Het Nationale Ballet. Met dit team heeft Het Nationale Ballet enkele van de belangrijkste representanten van eigentijds ballet in zijn gelederen.

Amsterdam en daarbuiten

Sinds 1986 verzorgt het gezelschap jaarlijks omtrent zeventig voorstellingen in zijn vaste thuisbasis, Nationale Opera & Ballet. Daarnaast reist het gezelschap jaarlijks langs de grote theaters van Nederland voor een aantal tourneevoorstellingen en zijn er voorstellingen in het buitenland.

Internationaal

Het Nationale Ballet is een internationaal georiënteerd gezelschap met danstalenten uit zo'n dertig verschillende landen, van wie velen regelmatig als gastsolist optreden bij prestigieuze gezelschappen in het buitenland. Het gezelschap is regelmatig te gast op toonaangevende buitenlandse podia. In voorgaande seizoenen reisde Het Nationale Ballet onder meer naar Peking (China), Frankfurt (Duitsland) en Londen (Verenigd Koninkrijk), Gothenburg (Zweden), Baden-Baden (Duitsland) en Izmir (Turkije).

Junior Company

De Junior Company slaat een brug tussen de Nationale Balletacademie, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en Het Nationale Ballet. De twaalf wereldwijd gescoute toptalenten van de Junior Company variëren in leeftijd van 18 tot 20 jaar. Door jonge danstalenten te inspireren en te stimuleren krijgen en ze een betere kans op een bloeiende carrière. De Junior Company is daarmee de springplank voor jonge dansers.

Holland symfonia

Het merendeel van de voorstellingen wordt live muzikaal begeleid door symfonieorkest Holland Symfonia.

Meer informatie vind je op de website van Het Nationale Ballet

Deel dit artikel