Het Tropenmuseum had het de afgelopen jaren erg zwaar, omdat het geen subsidie meer kreeg. Maar er is goed nieuws: het museum gaat samen met het Museum Volkenkunde en het Afrikamuseum en kan daarom blijven bestaan.

Het Tropenmuseum in Amsterdam werd met sluiten bedreigd toen het ministerie van Buitenlandse Zaken besloot om de subsidiekraan dicht te draaien. In 2013 staakte het ministerie de jaarlijkse bijdrage van 20 miljoen euro. Daarmee raakte het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), waarvan het Tropenmuseum deel uitmaakt, veertig procent van zijn inkomsten kwijt, en dat was funest.

Nu is het museum officieel gered: het gaat met het Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrikamuseum in Berg en Dal (bij Nijmegen) fuseren tot het ‘Museum voor Wereldculturen’. Donderdag maakt minister Jet Bussemaker van Cultuur bekend dat de drie musea op financiële steun van de overheid kunnen rekenen.

Omdat de instellingen toch wel behoorlijk verschillend zijn, krijgen ze ook 90.000 euro van het Mondriaan Fonds om te onderzoeken hoe ze hun samengaan het beste kunnen aanpakken. Overigens houden de musea, al worden ze één rijksmuseum voor wereldculturen, voorlopig wél vast aan de drie huidige locaties.

Deel dit artikel