De laatste carnavalsconfetti wordt in Den Bosch nog van de straten weggeveegd terwijl het Noordbrabants Museum haar deuren alweer heeft geopend voor de nieuwe overzichtstentoonstelling: 'Hockney, Picasso, Tinguely en meer hoogtepunten uit de Kunstsammlung Würth'.

Kunstsammlung Würth

“Als mensen in aanraking komen met kunst, wordt zowel de levenskwaliteit alsook de arbeidskwaliteit vergroot”- aldus Reinhold Würth, eigenaar van de Duitse ‘Schroeven en Bouten groothandel Würth’. Met deze gedachte in het achterhoofd kocht Würth tijdens zijn leven kunst aan en hing het op in de kantines en kantoren van zijn bedrijf om zo een inspirerende werkruimte te creëren. De verzameling werd al snel zo omvangrijk dat besloten werd om de collectie toegankelijk te maken voor publiek. Inmiddels bestaat de collectie van Kunstsammlung Würth uit meer dan 16.000 werken, waaruit het Noordbrabants Museum er 62 naar keuze heeft mogen selecteren voor de huidige tentoonstelling.

Een overzicht van 100 jaar kunstgeschiedenis

De tentoonstelling biedt een helder overzicht van 100 jaar kunstgeschiedenis dat reikt van Edvard Munch tot Raimund Girke. Een dergelijk overzicht had de curator van het Noordbrabants Museum ook voor ogen. Kunstgeschiedenis komt immers niet zomaar ergens vandaan: kunstenaars worden beïnvloed door elkaar en door de omstandigheden. Zo was Hockney duidelijk geïnspireerd door de werkwijze ‘en plein-air’ (schilderen in de open lucht) en het kleurgebruik van Vincent Van Gogh. Dergelijke ontwikkelingen en wederzijdse beïnvloeding wil de curator in de verzameling van werken in Den Bosch inzichtelijk maken.

Inrichting van de tentoonstelling

Door middel van pijlen op de vloer die de looprichting aangeven, wordt de bezoeker meegenomen langs het verhaal van de kunstgeschiedenis. De eerste zaal belicht meerdere stromingen in chronologische volgorde: impressionisme, expressionisme, neo-expressionisme, enzovoorts. De tweede zaal is in zijn geheel gewijd aan David Hockney. Op elke wand is een groot schilderij te zien van steeds een ander seizoen: lente, zomer, herfst en winter. De laatste zaal belicht Popart en de moderne kunst.

De tentoonstelling ‘Hockney, Picasso, Tinguely en meer hoogtepunten uit de Kunstsammlung Würth’ is te zien vanaf 21 februari tot en met 17 mei 2015 in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Tevens doet het Noordbrabants Museum met deze tentoonstelling mee aan het Van Gogh jaar 2015.

Deel dit artikel