De recente aanslag op het Franse satirische blad Charlie Hebdo is een gebeurtenis die velen heeft geraakt en tevens in de wereld van de journalistiek flink voor wat ophef heeft gezorgd. Door deze gebeurtenis wordt met name de discussie omtrent ‘persvrijheid’ weer aan de orde gesteld. Hoe ver kun je gaan als journalist of verslaggever?

De tekenaar als verslaggever

Het dilemma van de persvrijheid en de begrenzing ervan is een fenomeen dat al een aantal decennia oud is. In het Persmuseum in Amsterdam is momenteel de tentoonstelling 'Strip-journalistiek. De tekenaar als verslaggever' te zien. Deze tentoonstelling belicht de ‘getekende verslaggeving’ van alle kanten en toont een indrukwekkende collectie van illustraties gemaakt door journalisten van over de hele wereld. Journalisten die zo moedig waren om met een potlood en een blocnote vast te leggen wat ze meemaakten en door het vuur gingen om het te tonen aan hun medemens.

Expositie Charlie Hebdo

Als eerbetoon heeft het Persmuseum een kleine expositie gewijd aan Charlie Hebdo.  De expositie bestaat uit meerdere voorpagina's van het blad. Bij de aanslag van 7 januari kwamen onder meer cartoonisten Georges Wolinski, Cabu, Bernard Maris, Tignous en Charb om het leven.

De tentoonstelling 'Strip-journalistiek. De tekenaar als verslaggever' loopt tot en met 1 maart 2015.

Deel dit artikel