Dat schilderijen heel duur kunnen zijn is geen verrassing, kijk bijvoorbeeld naar het werk Salvatore Mundi dat, ondanks dat er getwijfeld wordt of Da Vinci het schilderde, voor maar liefst 450 miljoen dollar werd geveild. Een kostbaar schilderijtje dus, maar wat nou als je als museum een hele tentoonstelling van Da Vinci of een andere beroemde kunstenaar wil tonen?

Kostbaarste tentoonstelling

Museum de Fundatie bijvoorbeeld, opent op 22 september een tentoonstelling van een verzameling werken van Alberto Giacometti en Lynn Chadwick: de kostbaarste tentoonstelling van het museum ooit. De meer dan 150 werken belichamen volgens het museum de angst in Europa ten tijde van de Koude Oorlog.

Vooral de Giacometti's maken de tentoonstelling duur. De prijzen voor dit werk zijn astronomisch. 'En we hebben hier echt zijn belangrijke werken', belooft directeur Ralph Keuning. 'Het zijn allemaal absolute topwerken, van een onvoorstelbaar niveau.'

Late Rembrandt 

De duurste tentoonstelling ooit in Nederland gehouden is Late Rembrandt in het Rijksmuseum. De organisatiekosten waren vijf miljoen euro: een risico voor het museum want je weet nooit hoeveel kaarten er verkocht worden. Ook deze tentoonstelling bevatte hele dure werken. De totale waarde van de honderd schilderijen, prenten en tekeningen uit de laatste twintig jaar van het leven van Rembrandt zal net als het werk van Giacometti ‘astronomisch’ hoog zijn. 

Miljardenverzekering

Waar het Rijksmuseum het late werk van Rembrandt tentoonstelt, doet Fondation Beyeler in Basel dat juist met het vroege werk van Pablo Picasso. De expostie The early Picasso - Blue and Rose period is 'de duurste tentoonstelling die Beyeler ooit heeft gehad'. Beyeler had in 2015 nog een tentoonstelling met werk van Gauguin die voor meer dan 2 miljard (!) dollar verzekerd was. Er zijn geen cijfers gegeven, maar de expositie van Picasso -die in februari 2019 opent- gaat ver over dat bedrag heen. Niet gek als je bedenkt dat de waarde van veel van de tentoongestelde werken boven de 100 miljoen dollar ligt.

Beveiliging

De inhoud van een museum is een fortuin waard. Naast de dure tijdelijke tentoonstellingen hebben veel musea een kostbare eigen collectie. Daardoor zijn ze ook een doelwit voor dieven. Bij elke kunstroof vraagt men zich af hoe musea hun werk beter kunnen beveiligen. Want er is regelmatig kritiek op die beveiliging. Zo was het volgens experts relatief makkelijk voor dieven om in 2012 waardevolle schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam te stelen. Hetzelfde geldt voor de inbraak in diefstal in het Van Gogh Museum in 2002. 

Dat musea hun werken voor gigantische bedragen verzekeren is daarom ook niet zo gek. Dat geldt ook voor de tentoonstelling in de Fundatie. De tentoonstelling Giacometti-Chadwick, Facing Fear heeft een verzekerde waarde van honderden miljoenen euro's. 

Deel dit artikel